Στην συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την Λεωφόρο Αμφιθέας συγκεντρώνονται από το πρωί της Δευτέρας οι ιδιοκτήτες γουρούνων από την Κρήτη και άλλα νησιά της χώρας, οι οποίοι θα μεταβούν στο υπουργείο Μεταφορών να διαμαρτυρηθούν για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ads

Οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων τετράτροχων διαμαρτύρονται για την απαγόρευση κυκλοφορίας της «γουρούνας» στους δρόμους, την οποία προωθεί το υπουργείο μέσω του νέου ΚΟΚ.

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αλλά οι ιδιοκτήτες των τετράτροχων υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μειωθεί.

Ο νέος ΚΟΚ απαγορεύει την κυκλοφορία τους σε άσφαλτο

Ads

Όπως ήδη είναι γνωστό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον ΚΟΚ απαγορεύει την κυκλοφορία των συγκεκριμένων οχημάτων σε όλους τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

«Αυτή η οριζόντια απαγόρευση μας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μας κλείνει τα μαγαζιά, τα σπίτια με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μείνουν άνεργοι.

Η «γουρούνα» είναι όχημα παντός τύπου καθώς μπορεί να οδηγηθεί και από ΑμεΑ ενώ ειδικά στην Κρήτη αρκετοί αγρότες χρησιμοποιούν τις γουρούνες για να κάνουν τις αγροτικές εργασίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμιεδάκης.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των Ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μηχανών θα αναφέρουν στον υπουργό και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ασφάλιση των οχημάτων.

«Η Πολιτεία μας υποχρεώνει να έχουμε τα οχήματά ασφαλισμένα είτε είναι σεζόν είτε όχι. Μόνο με την παράδοση πινακίδων μπορούμε να κρατήσουμε ανασφάλιστα τα οχήματα. Αυτό όμως δημιουργεί τεράστια προβλήματα ειδικά σε κάποια νησιά που δεν έχουν εφορίες και θα πρέπει να πάνε σε άλλο νησί για να παραδώσουν τις πινακίδες», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Μπαμιεδάκης.

Σπίρτζης: Η ασφάλεια πάνω από όλα

Σχολιάζοντας το «θόρυβο» που έχει δημιουργηθεί με την παρέμβαση του υπουργείου για τις γνωστές «γουρούνες», δηλαδή τα τρίτροχα ή τετράτροχα οχήματα που ενοικιάζονται μαζικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ο Χρ. Σπίρτζης τόνισε ότι «δεν μιλάμε για απαγόρευση» και σημείωσε για αυτούς που προχωρούν σε κινητοποιήσεις ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν κινητοποιηθούν».

Αυτό που υπάρχει σε αυτή την περίπτωση είναι «ακόμη ένα ρουσφέτι της ΝΔ και του παλαιοκομματισμού», καθώς η ΝΔ είχε μία «έφεση» στις μεταφορές, «κάνοντας θυσία πολίτες και επισκέπτες», που χρησιμοποιούσαν οχήματα με μηδενική οδική ασφάλεια, μικρού κυβισμού και χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας, με αποτελέσματα πάρα πολλά ατυχήματα, επί δεκαετίες.

«Θεσμοθέτησαν το ενοικιάζονται αυτά τα οχήματα χωρίς ειδική άδεια οδήγησης, απλά με μία άδεια οδήγησης αυτοκινήτου», όπως τόνισε.

Πλέον, «αναστέλλεται η δυνατότητα για αυτά τα οχήματα μικρού κυβισμού, για να μην σκοτώνεται ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι αυτά τα οχήματα ενοικιάζονταν κατά δεκάδες στα νησιά χωρίς καμία προφιαγραφή ασφαλείας, με ελλιπή σταθερότητα, που συνήθως κατέληγαν εκτός δρόμου ή ανατρέπονταν.

Αντίθετα, «όποιος πολίτης έχει όχημα, μεγαλύτερου κυβισμού και με προδιαγραφές ασφάλειας, δεν θα έχει πρόβλημα, όπως και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που χρησιμοποιούν ειδικά οχήματα».

Το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να εκδοθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις, ώστε να εκδοθούν αντίστοιχα ειδικές άδειες και οι πολίτες να μπορούν να κατέχουν και να ενοικιάζουν τα συγκεκριμένα οχήματα με ασφάλεια.

«Ζητάμε χίλια συγγνώμη που δεν συνεχίζουμε τη λογική του παλαιοκομματισμού, ώστε κάποιοι να μην νοικιάζουν οχήματα σαν αυτά για να βγάζουν υπερκέρδη, αλλά μέχρι εδώ: η ασφάλεια πάνω από όλα», τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης.