Eικοσιπέντε είδη πρωτευόντων θηλαστικών που βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού ξεχωρίζει σε νέα έκθεσή της η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), απευθύνοντας έκκληση για αποτελεσματικότερη προστασία τους από την αποψίλωση και το λαθρεμπόριο. Σε αυτά συγκαταλέγονται γορίλες, είδη πιθήκων και οι χαριτωμένοι λεμούριοι της Μαδαγασκάρης.

Ads

 
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα που πραγματοποιείται στο Χιντεραμπάντ της Ινδίας. Στην έκθεση με τίτλο «Πρωτεύοντα που Κινδυνεύουν» αναφέρεται ότι από τα 25 κατεξοχήν απειλούμενα πρωτεύοντα, έξι ζουν στη Μαδαγασκάρη, πέντε στην ηπειρωτική Αφρική, άλλα πέντε σε χώρες της Ν. Αμερικής και εννέα στην Ασία.
 
«Η έκθεση δείχνει ότι τα πρωτεύοντα του κόσμου απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δήλωσε ο Κρίστοφ Σβίτσερ, επικεφαλής ερευνών στο Ίδρυμα Διατήρησης και Επιστήμης του Μπρίστολ, το οποίο συμμετείχε στη μελέτη της IUCN. «Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε χάσει κανένα πρωτεύον κατά τον αιώνα που διανύουμε, κάποια από αυτά βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση».
 
Ειδική μνεία γίνεται στο λεμούριο, καθώς πολλά είδη βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό. Ο λεμούριος ο χαρίεις του Βορρά, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι αριθμεί μόλις 19 μέλη. Το ζώο αυτό, που είναι ενδημικό στη Μαδαγασκάρη, απειλείται εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικοτόπων του και της λαθροθηρίας, η οποία βρίσκεται σε έξαρση μετά από την αλλαγή εξουσίας στη χώρα, το 2009.
 
Αλλο είδος που ξεχωρίζει είναι ο τάρσιος ο πυγμαίος που ζει στην Ινδονησία και ήταν γνωστός μέσα από εκθέματα σε μουσείο μέχρι το 2008, όταν τρία τέτοια ζώα αιχμαλωτίστηκαν σε προστατευόμενη περιοχή του Σουλαουέζι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες πληθυσμοί είναι ευάλωτοι στην εξάπλωση των οικισμών και στις ένοπλες συγκρούσεις.
 
Στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, από τα 633 είδη και υποείδη πρωτευόντων, το 54% χαρακτηρίζονται απειλούμενα. «Τα πρωτεύοντα είναι οι στενότεροι συγγενείς μας και πιθανότατα το σήμα κατατεθέν των τροπικών δασών, καθώς τουλάχιστον το 90% όλων των γνωστών πρωτευόντων ζουν σε αυτά τα απειλούμενα περιβάλλοντα», επισημαίνει ο ειδικός της IUCN Δρ. Ράσελ Μιτερμάιερ.
 
Η οργάνωση θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί αφανισμοί πρωτευόντων από τις αρχές του 21ου αιώνα, κάτι που η ίδια αποδίδει στις προσπάθειες ειδικών, οι οποίοι έχουν επενδύσει στη διάσωση των ζώων αυτών. Επισημαίνει μάλιστα ότι χάρη σε αυτές τις προσπάθειες αρκετά είδη απομακρύνθηκαν από την Κόκκινη Λίστα, που τώρα βρίσκεται στην έβδομη έκδοσή της.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική