Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,74% από το 3,77%, που κυμαίνονταν την Παρασκευή.

Ads

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το 5ετές ομόλογο, του οποίου η απόδοση υποχώρησε στο 2,59% από 2,64%.

Πρόκειται για ποσοστό πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 η απόδοση του 5ετους ήταν άνω του 60%. Μάλιστα, είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 1997 και έπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg.

image

Ads

Σημειώνεται ότι πριν ένα 2μηνο το ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δις ευρώ με έκδοση πενταετών ομολόγων και απόδοση 3,60%. Η πτώση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 3,6 σημαίνει πρακτικά σημαντικά κέρδη για τους κατόχους αυτών των ομολόγων σε ένα δίμηνο, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει με τη σειρά του τα επιτόκια έκδοσης ανάλογων τίτλων στο εγγύς μέλλον μειώνοντας το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα.

Το θετικό momentum το οποίο διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία αποτυπώνεται και στην πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου που συνεχίζει για 6η συνεχή εβδομάδα την άνοδό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 4,14% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 10,79%.