Την καταβολή 36,5 δισ. ευρώ ζήτησε από τους εταίρους ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε, ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εν λόγω παράταση δεν μεταφράζεται σε επιπλέον χρηματοδότηση από την ευρωζώνη.

Ads

Το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, με επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα το 2016, «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι από όλα τα μέλη της τρόικας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση του Eurogroup, σύμφωνα με το Reuters.
 
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με την επιμήκυνση θα δημιουργείτο χρηματοδοτικό κενό 12 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να καλυφθεί από το ΔΝΤ και με «τεχνικές λύσεις» χωρίς πρόσθετη οικονομική στήριξη από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε ερώτηση για την άποψη των άλλων υπουργών Οικονομικών, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε πως «μόλις ξεκινήσαμε τη συζήτηση, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».
 
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «όλες οι ασκήσεις που κάνουμε τώρα προϋποθέτουν πως το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2016, πως ο στόχος για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί το 2016 αντί του 2014». «Η έμμεση υπόθεση είναι πως το πρόγραμμα θα επιμηκυνθεί παρά το ότι παραμένει εξαιρετικά εμπροσθοβαρές» σημείωσε.
 
Σε ερώτηση για το εάν πιστεύει πως κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούσε ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε «ναι, αυτή είναι η άποψή μου». Επιπροσθέτως σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό, μπορεί να καλυφθεί από τα κονδύλια ύψους 8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ που έχουν μπει στην άκρη για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ύφεσης καθώς και από «σημαντική μείωση επιτοκίων» με μείωση του κόστους δανεισμού από τον EFSF.
 
«Εντυπωσιασμένος» από τις επιδόσεις και τη θέληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου «το πρόγραμμα να επανέλθει στις ράγες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημείωσε πάντως ότι οι αποφάσεις για τη χώρας μας πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Επιπλέον τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.
 
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μέτρων που θα καταστήσουν την οικονομία βιώσιμη.
 
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αποστολή της τρόικας, σημείωσε, θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει.
 
«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο» υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η τρόικα έχει τη δική της δουλειά».
 
«Πρέπει να αναφέρει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και, αν η τρόικα μπορέσει να το πει αυτό, τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα» ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.