Στην πλήρη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων οι Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα Ολυμπιακά Κέντρα Γαλατσίου, Μαρκόπουλου και Σχινιά και διάφορα «φιλέτα» στην Αθήνα, στην επαρχία και στο εξωτερικό. Συνολικά, με την απόφαση μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ 168 ακίνητα, χωρίς αντάλλαγμα και κατά πλήρη κυριότητα. 

Ads

Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, εκ των οποίων το καθένα είχε κατά μέσον όρο 45 τ.μ. Οι πρώτες τέσσερις σχεδιάστηκαν από τον Δημήτριο Κυριακό (1881-1971) και οι υπόλοιπες τέσσερις από τον Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και χτίστηκαν την περίοδο 1933-1935 για να στεγάσουν μικρασιάτες πρόσφυγες. Στους τοίχους τους φαίνονται ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944. Σήμερα κατοικούνται περί τα 50 από τα 228 διαμερίσματα του συγκροτήματος. Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκαν 137.

Σημειώνεται ότι το 2009, ο νυν πρωθυπουργός, και τότε υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, είχε επικυρώσει απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία ζητήθηκε να χαρακτηριστεί ως μνημείο ολόκληρο το συγκρότημα λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής του σημασίας. Είχε προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγε πλήθος φορέων κατά προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό μόνο δύο πολυκατοικιών ως διατηρητέων, σε συνέχεια σχετικού σχεδίου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιδίωκε την αξιοποίηση του χώρου. Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΠΟ ήταν η διατήρηση δύο μονάχα πολυκατοικιών και η εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου.

Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων με όλα τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις, και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, εκτάσεως 100 στρεμμάτων. Αυτά βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση, ενώ το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, επιφάνειας 2.000 στρεμμάτων, μπορεί μόνο να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση. 

Ads

Επίσης, προς ιδιωτικοποίηση βαίνει το “Ξενία” του Πλαταμώνα. Πρόκειται για ακίνητο επτά στρεμμάτων. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Φίλιππο Βώκο και χτίστηκε το 1960.

Στο ΤΑΙΠΕΔ περνούν ακίνητα του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ). Ένα βρίσκεται στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, έχει έκταση 660 τ.μ., ενω το δεύτερο βρίσκεται στη θέση «Κάτω Πορόια» του Δήμου Σιντικής Σερρών, και έχει έκταση δύο στρεμμάτων. 

Στο Ταμείο περνά προς αξιοποίηση μία σειρά ακινήτων που βρίσκονται στην Πλάκα. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στην οδό Ανδοκίδου 5 (205,45 τ.μ.) και αγοράστηκε από το Δημόσιο το 1962, ενώ το ΥΠΠΟ έχει εγκρίνει και αναλάβει µελέτη επισκευής – αποκατάστασης.

Τα άλλα ακίνητα στην Πλάκα βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Κλεψύδρας 2 και Μουσαίου 1 (610,45 τ.μ. – απαλλοτριώθηκε το 1960), στη διασταύρωση των οδών Πελοπίδα 2 και Αιόλου 1 (222,10 τ.μ. – πέρασε στο Δημόσιο το 1936) και στην οδό Θρασυβούλου 13 (120,11 τ.μ. – αγοράστηκε από το κράτος το 1968). Επίσης, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ άλλα 11 ακίνητα στην Πλάκα και άλλο ένα στην οδό Ιπποκράτους 88 στην Αθήνα.

Ακόμη, μεταβιβάζονται γεωτεμάχια σε Τουρκολίμανο Ελευσίνας (17 στρέμματα), το αγρόκτημα Νέας Ηράκλειας της Χαλκιδικής (27 στρέμματα), καθώς και οι εκτάσεις του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Δασάκι-Κρυονέρι (134 στρέμματα) και Τρανό Λειβάδι (230 στρέμματα). Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τις παραλίες Αρκούδι Πηνειού Ηλείας (13 στρέμματα) και Πλύτρα – «Παχειά Άμμος» Μονεμβασιάς Λακωνίας (15 στρέμματα).

Στο μεταξύ, μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον (2211 Massachusetts Avenue), που αποκτήθηκε από το Δημόσιο το 1949, οικόπεδο της περιοχής Hatfield στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, έκτασης 1.766 τ.μ. που αγοράστηκε το 1996, καθώς και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας, συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ.

Σακελλαρίδης: Θέλουν να τα ξεπουλήσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα

Την πλήρη αντίθεσή του με το ενδεχόμενο πώλησης των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας αποτελούν ένα κομμάτι ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη μας. Αυτοί που ευθύνονται για την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης είναι οι ίδιοι που θέλουν να τα ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Επισημαίνει, επίσης,  ότι η παράταξή του θα φροντίσει να συνεργαστεί «με όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ζητάμε από τον Δήμαρχο της Αθήνας αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους να τοποθετηθούν ανοιχτά για το ζήτημα».