Τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Μέσα στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, ήδη από το 2010 και επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, είχε προωθηθεί η εκστρατεία να μαζεύουν οι καταναλωτές αποδείξεις από ότι καταναλώνουν και η προτροπή να γίνονται καταγγελίες σε περίπτωση παρανομίας. Παρόλα αυτά, όσες φορές έγινε σχετική καταγγελία το αρμόδιο υπουργείο ή η εισαγγελία δεν αντέδρασαν ποτέ. Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του Παναγιώτη Δημητρά, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, και της Μάγιας Φουριώτη, που είχε αναρτήσει την καταγγελία στο ιστολόγιό της, κάτι που καθιστούσε την εισαγγελική έρευνα αυταπάγγελτη. Ο κ. Δημητράς, μιλώντας στο tvxs.gr, σχολίασε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τις επώνυμες καταγγελίες πολιτών, ακόμη και αν αυτές ζητούνται». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Ο Παναγιώτης Δημητράς, τον Αύγουστο του 2010 βρισκόταν στο Αργοστόλι και ήθελε να αγοράσει κυριακάτικες εφημερίδες. Όταν ζήτησε απόδειξη έλαβε ως απάντηση ότι «το αφεντικό δεν είναι εδώ». Πιέζοντας την κατάσταση, ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου Τύπου επέστρεψε και του είπε «δεν έχουμε δικαίωμα να πιούμε καφέ;». Ο κ. Δημητράς συνέταξε μια επιστολή την οποία απέστειλε στις 29 Αυγούστου του 2010 στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές Κεφαλληνίας και Ναυπλίου, αναφερόμενος και στην καταγγελία της κας. Μάγιας Φουριώτη, η οποία δεν μπορούσε να πάρει νόμιμη απόδειξη από ταβέρνα της Αργολίδας.
 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: [email protected] ιστοσελίδα:“https://cm.greekhelsinki.gr/” 

Κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου – Υπουργό Οικονομικών
Τηλ.: 2103332602 2103332612 Fax: 2103332608 Email: [email protected]
Κοιν: Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας Τηλ & Fax: 26710 23327
Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου Τηλ.: 27520 70444 27520 70445 Fax: 27520 24426
 
29 Αυγούστου 2010
 
Θέμα: «Μάχες» για μιαν απόδειξη σε Κεφαλονιά και Αργολίδα!
 
Κύριε Υπουργέ
 
Σήμερα το πρωί πήγα στο πρακτορείο εφημερίδων Αλυσανδράτου στο Αργοστόλι για να αγοράσω τις κυριακάτικες εφημερίδες, όπως έκανα χθες και το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Κάθε φορά χρειαζόταν να ζητάω απόδειξη, γιατί απόδειξη συστηματικά δεν κόβεται (συνημμένες). Σήμερα ο άνθρωπος που εισέπραξε τα λεφτά μου είπε πως δεν μπορεί να κόψει απόδειξη και πρέπει να περιμένω «το αφεντικό». Καθώς όμως περνούσαν τα λεπτά και «το αφεντικό» δεν ερχόταν, ο δε άνθρωπος που ήταν εκεί αρνιόταν να κτυπήσει το ποσό στη μηχανή, άρχισα να διαμαρτύρομαι. Έμαθα λοιπόν πως «το αφεντικό» είχε πάει για καφέ και έπρεπε να περιμένω να γυρίσει! Μόνο όταν απείλησα πως θα πάω στην αστυνομία καταδέχθηκε να τον ειδοποιήσει να έρθει. Όταν λοιπόν ήρθε «το αφεντικό», κρατώντας δύο καφέδες και αθλητικές εφημερίδες που προφανώς διάβαζε όσο έπινε τον καφέ του, αντί να μου ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία μου, με ανείπωτο θράσος και έντονη φωνή μου είπε πως αν δεν μπορούσα να περιμένω ας άφηνα τις εφημερίδες και ας ξαναπερνούσα αργότερα, γιατί είχε και αυτός δικαίωμα να πάει να πιεί ένα καφέ! Φυσικά, όση ώρα περίμενα, πολλοί πελάτες αγόραζαν εφημερίδες χωρίς να παίρνουν απόδειξη, κάτι που εύκολα θα αποδειχθεί όταν οι υπηρεσίες σας κάνουν έλεγχο στο πρακτορείο, όπως σας ζητώ με την παρούσα.
 
Συνημμένα έχω περιλάβει και πρόσφατη καταγγελία που απευθύνεται και σε σας η οποία δημοσιεύθηκε σε ένα ιστολόγιο γνωστού μου ατόμου για ανάλογη θρασύτατη συμπεριφορά στην ταβέρνα «Κούλης» στα Πηγάδια Θερμησίας του νομού Αργολίδας, όταν ζητήθηκε απόδειξη, για την περίπτωση που δεν τη γνωρίζετε. Στην ταβέρνα αυτή αναμένω πως οι υπηρεσίες σας θα κάνουν έλεγχο και εύκολα θα διαπιστώσουν πως δεν εκδίδονται αποδείξεις.
 
Ελπίζω πως οι έλεγχοι θα αποτρέψουν στο μέλλον σε μέρη μακριά από την Αθήνα να χρειάζεται να δίνει μάχες ο/η κάθε πολίτης/ις για να πάρει τη νόμιμη απόδειξη. Παρακαλώ δε να ζητήσετε να με ενημερώσουν για τις ενέργειές τους για τις δύο καταγγελίες οι υπηρεσίες του Υπουργείου.  
 
Επειδή η συμπεριφορά αυτή παραβιάζει και ποινικές διατάξεις, κοινοποιώ την παρούσα στις αρμόδιες Εισαγγελίες τις οποίες παρακαλώ να με ενημερώσουν για τυχόν ενέργειές τους.     
 
Με τιμή
Παναγιώτης Δημητράς

Ads

 
 
Σήμερα, δυο χρόνια μετά, ο κ. Δημητράς καταγγέλλει στο tvxs.gr, ότι τίποτα δεν έχει προχωρήσει αναφορικά με αυτές τις υποθέσεις.  «Θα έπρεπε μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια εύκολη δικογραφία, να είχαν επιρριφθεί οι προβλεπόμενες ποινές ή να πέσουν οι κατηγορίες. Αν περάσει άλλος ένας χρόνος δεν θα μπορεί να εκδικαστεί η υπόθεση γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αναφέρει κακοδικία λόγω περασμένου εύλογου χρονικού διαστήματος!»
 
«Όσον αφορά την υπόθεση στην Αργολίδα, η κα. Φουριώτη είχε πρώτα αναρτήσει την καταγγελία στο blog της. Αυτό, αφού είχε και φωτογραφικά στοιχεία, καθιστά την έρευνα των αρμόδιων αρχών αυτεπάγγελτη», σχολιάζει ο κ. Δημητράς.
 

Ο Κούλης, ένας ακόμα ”μάγκας” ‘Ελληνας
https://ypirxelogos.blogspot.com/2010/08/blog-post_24.html
 
 
Ο ”Κούλης” είναι μια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στα Πηγάδια Θερμησίας του νομού Αργολίδας.
 
Πλουμιστή στις γαλάζιες πινελιές για να μοιάζει με ταβέρνα σε νησί, με παραμελημένα συντριβάνια και γενική κιτσαρία.
 
Αυτή  είναι η απόδειξη που με θράσος έβγαλε ο σερβιτόρος ή αδελφός του Κούλη από  την τσέπη του όταν του ζητήσαμε λογαριασμό. 
 
‘Οταν ζητήσαμε μια κανονική απόδειξη, μετά από ένα τέταρτο ήρθε ξανά ο αδελφός ή σερβιτόρος με το λιγδιασμένο πουκάμισο και μας είπε: ” Δεν θα το πιστέψετε, μπλόκαρε η μηχανή και «το αφεντικό» (ο Κούλης) λείπει. Πάρτε αυτή (κατά 20 ευρώ μικρότερη)
 
Στην ερώτησή μου ”Καλά, όταν λείπει «το αφεντικό» δεν κόβετε αποδείξεις;” δεν απάντησε
 
Και στη δεύτερη ερώτησή μου :”Και αν ήμουν εφοριακός τι θα κάνατε;” απάντησε με περισσότερο θράσος: ”Σιγά μην έρθει η εφορία εδώ”
 
Ναι, αυτά απάντησαν από του Κούλη. Αυτοί που γράφουν  χωρτ. και εννούν ”χόρτα” , ψω αντί για ”ψωμί”, ”μερ’‘ για το νεράκι του Θεού που χρεώνεται 2 ευρώ.
 
Για να τα ακούει ο υπουργός, ο υφυπουργός και όλοι όσοι μας πλασάρουν το ”κυνήγι” της φοροδιαφυγής.
 
Η Αργολίδα σας διαβεβαιώ είναι γεμάτη Κούληδες, μάγκες και θρασείς που διατηρούν την ψευδαίσθηση ότι υπηρετούν τον τουρισμό.
 
Και όχι μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως προέκυψε από συζήτηση με κατοίκους της περιοχής.
 
Αναρτήθηκε από Μάγια Φουριώτη στις 10:57 μ.μ

 
 
image

Σύμφωνα με την καταγγελία, έχουμε να κάνουμε με δυο ανθρώπους, με ευαισθησίες, που την εποχή που ήταν στο φόρτε η εκστρατεία για τις αποδείξεις έκαναν επώνυμες καταγγελίες παραβατικής συμπεριφοράς – τόσο στην εισαγγελία όσο και στο γραφείο του υπουργού – και ακόμη αυτές βρίσκονται στο «συρτάρι».
 
«Είναι λογικό, λοιπόν, ο κόσμος να μην καταγγέλλει τέτοια περιστατικά, αφού όπως φαίνεται είναι χάσιμο χρόνου. Έτσι αποδεικνύεται ότι όλοι ανεχόμαστε την παρανομία. Ελπίζουμε, πάντως, οι ανώτεροι από τις εισαγγελικές αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, να δείξουν ενδιαφέρον, και να τραβήξουν τα αυτιά όσων αδιαφόρησαν», τονίζει ο Παναγιώτης Δημητράς.