Παγώνει, τουλάχιστον προσωρινά, το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες, όπως είχαν εισηγηθεί τα Γενικά Επιτελεία προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ads

Ο υπουργός ανέφερε την Τρίτη, από την Λάρισα, όπου μαζί με τον υφυπουργό Π. Καράμπελα, παρευρέθηκαν στις τελετές παράδοσης-παραλαβής ηγεσίας, στην 1η Στρατιά και στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ότι από την στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βρήκε ομόφωνες εισηγήσεις όλων των επιτελείων για αύξηση της θητείας, ωστόσο παρατήρησε, παρότι η θέση της ηγεσίας του υπουργείου δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική, προς το παρόν το θέμα θα πρέπει να παγώσει.

«Το θέμα της θητείας έχει πελώριες κοινωνικές διαστάσεις και αφορά τη νεολαία μας, το πιο ευαίσθητοι κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο έχει υποστεί μεγάλα δεινά από την οικονομική κρίση μεταξύ των οποίων και η ανεργία. Επιπόλαιοι λοιπόν χειρισμοί από την Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα, οι οποίοι χειρισμοί μπορούν να επηρεάσουν κατά δραματικό τρόπο ακόμη και την ψυχολογία των νέων ανθρώπων, χωρίς να έχει υπάρξει μελέτη εκ των προτέρων όλων των κοινωνικών δεδομένων και κάθε άλλης κοινωνικής διάστασης του θέματος, κάθε τέτοιος χειρισμός, θεωρώ ότι δεν ενδείκνυται», ανέφερε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
 
«Το θέμα θα το μελετήσουμε, προς το παρόν παγώνει και όταν υπάρξουν νεότερα θα σας ενημερώσω», πρόσθεσε.
 
Αναφερόμενος στο θέμα των περικοπών, ο υπουργός επισήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στις απολαβές, αλλά οι μειώσεις θα γίνουν στα εξοπλιστικά προγράμματα.
 
«Για να μην υπάρξουν οι περικοπές περίπου 10 και 12%, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εγώ προσωπικά, σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα, ώστε αντί για περικοπές 10 έως 12 % στα ειδικά μισθολόγια, να γίνουν άλλες περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς να μειώνουμε στο ελάχιστο την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», δήλωσε.
 
Εξάλλου ο υπουργός, ανέφερε, ότι μέσα από τις περικοπές σε εξοπλιστικά προγράμματα, βρέθηκαν ισοδύναμα 40 εκ. για το 2012 και 120 εκ. για το 2012.