Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας πραγματοποίησαν μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, στο Σύνταγμα, μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς.

Ads

Συνθήματα… μετά μουσικής, φυσικά, όπως «Τσίπρα – Γαβρόγλου ακούστε το καλά, οι μαθητές στους δρόμους ακόμα μια φορά» και «Κάτω τα χέρια από τα Μουσικά» συνόψιζαν την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας της καλλιτεχνικής παιδείας, ότι με το συγκεκριμένο άρθρο μετατρέπεται η Μουσική Εκπαίδευση σε απλή ενθάρρυνση, ενώ επιπλέον καταργείται το αναλυτικό πρόγραμμα για τα μαθήματα Αισθητικής Παιδείας.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι με το άρθρο 40 του εν λόγω νομοσχεδίου προχωρά στην αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων:

  • Αντί να προβεί σε πιστοποίηση των σπουδών των παιδιών, όπως ζητά σύσσωμη η σχολική τους κοινότητα, αντίθετα μετατρέπει τη μουσική εκπαίδευση σε απλή ενθάρρυνση, ανοίγοντας το δρόμο σε ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής μουσικής ειδίκευσης.
  • Αντί να στηρίξει την Καλλιτεχνική και Μουσική Εκπαίδευση μέσω της ολόπλευρης διδασκαλίας μαθημάτων Αισθητικής Παιδείας, αντίθετα σχεδιάζει την κατάργηση από το αναλυτικό πρόγραμμα αυτών.
  • Αντί να προμηθεύσει με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό (μουσικά όργανα ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδοσιακά, τεχνικά μέσα), αντίθετα απαλείφει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για συμπληρωθεί νομοθετικά και να επιταχυνθεί και άλλο η ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική των περικοπών και του “εξορθολογισμού” στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία την οποία οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους βιώνουν εδώ και χρόνια. Είναι το άλλοθι και ο προπομπός για νέες περικοπές στη λειτουργία των σχολείων».

Ads