Υποχρεωμένοι να επικυρώνουν με συμβολαιογραφική πράξη κάθε αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης θα είναι από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα. Με το σύστημα «Αριάδνη» που επιδιώκει να ελέγξει όλες τις «μαϊμού» συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν περίπου 50 ευρώ στον συμβολαιογράφο για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο.

Ads

Το υπουργείο Εργασίας της χώρας επιστρατεύει τους συμβολαιογράφους για να ελέγξει τις συντάξεις που λαμβάνουν οι μη δικαιούχοι και που όπως εκτιμάται κοστίζουν 370 εκατ.ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων, δηλαδή γάμος, διαζύγιο, θα πρέπει να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ και η άδεια ταφής θα εκδίδεται μετά από συμβολαιογραφική πράξη.
 
Οι συμβολαιογράφοι θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα ενημερώνονται άμεσα και έτσι θα σταματά η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς και συντάξεων χηρείας σε περιπτώσεις τέλεσης νέων γάμων.
 
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 50 ευρώ στους συμβολαιογράφους. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, διευκρίνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.
 
Νωρίτερα, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε στον τ/σ Mega ότι το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να εξασφαλίσει στα ταμεία τουλάχιστον 500 εκ.ευρώ.
 
«Από 1/1/2013 δεν θα ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «με το νέο σύστημα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι δεν θα ξαναδούν “μαϊμού” συντάξεις», ενισχύοντας το αίσθημα «κοινωνικής δικαιοσύνης».
 
Τόνισε, επίσης,, ότι «θα γνωρίζουμε κάθε δημογραφική και οικογενειακή αλλαγή μέσα σε μόλις δύο μέρες» συμπληρώνοντας ότι μετά από τόσες δεκαετίες «που πάσχει το σύστημα, η Ελλάδα θα κάνει ένα μεταρρυθμιστικό άλμα μπροστά».

«Παράλογες και ακατανόητες» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης τις σημερινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για το πρόγραμμα «Αριάδνη». Όπως εκτίμησε ο κ. Στρατούλης το πρόγραμμα «Αριάδνη» θα αυξήσει υπέρμετρα τη γραφειοκρατία, θα επιβαρύνει οικονομικά και θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες.
 
«Το πρόβλημα των συντάξεων που εξακολουθούν να χορηγούνται παράνομα δεν λύνεται με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση να χτυπηθούν τα πελατειακά κυκλώματα που το παράγουν και να εντοπιστούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι«, πρόσθεσε. «Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ η μόνη πολιτική βούληση που διαθέτει είναι για να παίρνει σφαγιαστικά μέτρα σε βάρος του λαού», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το άθλιο φαινόμενο των συντάξεων-«μαϊμού», που είναι δημιούργημα της αστικής τάξης και των κομμάτων της, ανασύρεται τώρα από τα ντουλάπια και αξιοποιείται για να αποπροσανατολίσει τον λαό, ότι η κρίση και η επίθεση στα δικαιώματά του γίνεται, τάχα, επειδή υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα και όχι επειδή κάνουν ό,τι μπορούν για να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση του καπιταλισμού», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
 
Η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) τονίζει ότι οι ανακοινώσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της στο χαράτσι.

Ads