Το plan Β για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αττική φαίνεται πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει νυχτερινό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, την ώρα δηλαδή που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί. Ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός θα επικεντρώνει στις πλατείες όπου μαζεύεται η νεολαία.

Ads

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Νίκος Σύψας, είπε σήμερα στον ΑΝΤ1, ότι αν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες δεν αποδώσουν τότε η επιτροπή θα συστήσει την επιβολή νέου lockdown. Αυτό μάλιστα θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται. «Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Το σοβαρό ενδεχόμενο επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Mega και ο Βασίλης Κικίλιας. «Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «όσο επιδεινώνονται τα δεδομένα και οι δείκτες αυτό δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Υπάρχει πίεση και χειροτερεύουν τα πράγματα στην Αττική και γι’ αυτό θα χρειαστούν μέτρα».

Διαβάστε επίσης
Μετά τα νέα μέτρα στην Αττική, στο τραπέζι και γενικό lockdown

Ads

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η κλιμάκωση των μέτρων το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι μπορεί να αποφευχθεί διότι η δυναμική κυκλοφορία του ιού εντός της κοινότητας οδηγεί σε δυσοίωνες προβλέψεις, κάνοντας λόγο ακόμη και για τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

Στη νέα δέσμη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στο σύνολό της ή τμηματικά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναστολή των συναυλιών και η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε μόλις 20.

Επιπλέον πιο σφιχτή θα είναι η σύνθεση στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα από έξι που ισχύει σήμερα ενώ ενδέχεται να μειωθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε συναθροίσεις παραμένει 50 έως και σήμερα.

Αντίστοιχα η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη υποχρεωτικό μέτρο παρότι θα αποτελέσει σημείο σύγκρουσης και αντιδράσεων από τους αρνητές της πανδημίας.

Και καθώς κυβέρνηση και επιστήμονες βάζουν πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το σενάριο εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου στον δημόσιο τομέα ενδεχομένως και στον ιδιωτικό ώστε να αποσυμπιεστούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόκειται άλλωστε για συστάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μετά τη δαιδαλώδη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας που διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες.

Ειδικότερα, με πυξίδα τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα με έμφαση στην Αττική, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας εισηγήθηκε αποφασιστικές δράσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Όμως επιλέχτηκε μία πιο «ελαφριά» εκδοχή των επιστημονικών εισηγήσεων με την κυβέρνηση να επενδύει αρχικά στη συμμόρφωση των πολιτών προκειμένου να αποφύγει τις πιο σκληρές λύσεις σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο εξαιτίας και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και της ευαίσθητης οικονομίας.