Το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε παραγωγούς και εμπόρους, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα καταγγέλλοντας τη διάλυση των λαϊκών αγορών. Ωστόσο η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο και το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», στο οποίο κυριολεκτικά με δύο γραμμές στο νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει οριστικό τέλος.

Ads

Ειδικότερα στο άρθρο 33, παράγραφος 2, του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο αναφέρεται: «Δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου (σ.σ. σε αυτό εντάσσονται και οι διανομείς «Χωρίς Μεσάζοντες») σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων». Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει ένα τέλος στο κίνημα που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα βάζοντας στην άκρη τους ενδιάμεσους και ενισχύοντας την απευθείας σχέση παραγωγού και καταναλωτή. Με την υποστήριξη των πολιτών το κίνημα εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της χώρας δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους ίδιους τους καταναλωτές να προμηθευτούν τρόφιμα και προϊόντα σε πολύ καλύτερες τιμές.

Το Tvxs.gr μίλησε με τον Ηλία Τσολακίδη, εμπνευστή της εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, ο οποίος ως επικεφαλής πρωτοβουλίας πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες» με άρθρο του στο Enallaktikos ανέδειξε το ζήτημα που προκύπτει για το κίνημα. Όπως εξήγησε στο Tvxs.gr οι διανομείς των δράσεων «Χωρίς Μεσάζοντες» εντάσσονται στην κατηγορία των πλανόδιων πωλητών.
 
Άρα με την παράγραφο που αναφέρθηκε παραπάνω απευθείας αποκλείονται οι κινήσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» από δήμους άνω των 3.000 κατοίκων. Όπως σημείωσε μέχρι σήμερα (άρθρο 254 / 2005) η άδεια για πλανόδιο εμπόριο δινόταν μέσω των δήμων. Τώρα με το νέο νομοσχέδιο αυτό καταργείται και ουσιαστικά δεν προβλέπεται άδεια έκδοσης σε πλανόδιο. Μέσω των κριτηρίων που έχουν οριστεί για έκδοση άδειας (άρθρο 30) «μένουν ξεκρέμαστοι οι πλανόδιοι πωλητές», αναφέρει και προσθέτει: «Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα στρέμμα σπανάκι και θέλει να βγει να το πουλήσει στην αγορά δεν μπορεί. Πόσοι παραγωγοί πχ από την Αλεξανδρούπολη φορτώνουν 500 κιλά φασόλια και πηγαίνουν από πόλη σε πόλη και πουλάνε. Όλοι αυτοί μπαίνουν πλέον στην άκρη».

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή του… Θωμά Μπακαλάκου 
 
Ο Ηλίας Τσολακίδης επεσήμανε πως στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο μπαίνουν ουσιαστικά οι παραγωγοί, δηλαδή η πρωτογενής παραγωγή. «Στις νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπεται κάπου ο παραγωγός. Ενισχύονται οι έμποροι και όχι οι παραγωγοί. Στις γενικές ρυθμίσεις για χορήγηση άδειας (άρθρο 30) φαίνεται που το πάνε. Οι παραγωγοί σπρώχνονται στα Farmers Markets. Τα Farmers Markets γενικά είναι μια καλή κίνηση ωστόσο το αρνητικό είναι πως ο παραγωγός από την Κρήτη δεν μπορεί να πουλάει στην Κατερίνη. Πρέπει να είναι ίδιας Περιφέρειας ή όμορης Περιφέρειας και Δήμων».
 
Το επόμενο βήμα…
 
Όπως είπε ο κ. Τσολακίδης στο Tvxs.gr αυτό που εξετάζουν ως πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» είναι η αξιοποίηση του νομικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. «Δεν είναι προσχηματικό. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω διαδικτύου και ο παραγωγός δεν έρχεται στην περιοχή για να πουλήσει αλλά να παραδώσει. Επίσης η διαπίστευση της παραγγελίας γίνεται ηλεκτρονικά. Η συναλλαγή έχει γίνει διαδικτυακά. Τα πάντα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών», τονίζει.
 
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στις ευθύνες ορισμένων πρωτοβουλιών πολιτών που δημιούργησαν κινήσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» αλλά χωρίς να εκτιμήσουν το νομικό πλαίσιο. «Η διαδικασία «Χωρίς Μεσάζοντες» σε πολλές πόλεις έγινε ύστερα από συζήτηση με νομικούς που διευκρίνισαν τι μπορεί να γίνει και τι όχι. Η διαδικασία που ακολουθείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι νομιμότατη και δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει. Όμως για παράδειγμα κάποιοι θεώρησαν πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία αλλά χωρίς ηλεκτρονικές παραγγελίες, πουλώντας δηλαδή απευθείας το προϊόν στο σημείο. Αυτό όμως ουσιαστικά αντικαθιστά τις λαϊκές αγορές και έτσι προκλήθηκαν αντιδράσεις. Ένας να κάνει μια καταγγελία, παρεμβαίνει η αστυνομία και διαλύει τη δράση». 

Ads

Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο:

 

 Αναβολή μέχρι τη συμφωνία 

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ «μπλόκαρε» τη διαδικασία ψήφισής του εκφράζοντας την αντίθεσή του σχετικά με το θέμα της κλήρωσης για την χορήγηση των θέσεων στις λαϊκές. Η κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή αναβολή της ψήφισης ώστε να λυθεί το ζήτημα και να «περάσει» το νομοσχέδιο. Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εκδώσει ανακοίνωση μέσω της οποίας καλούσε τους παραγωγούς και τους εμπόρους να επιστρέψουν στους πάγκους τους καθώς «η συνέχιση της απεργίας δεν έχει κανένα νόημα και το μόνο που επιτυγχάνει είναι να στέλνει τους καταναλωτές σε άλλα δίκτυα διανομής».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα παραγωγοί και έμποροι λαϊκών αγορών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους ενάντια στο νομοσχέδιο και την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα οι Ομοσπονδίες Λαϊκών Αγορών ανακοίνωσαν πως τόσο οι δωρεάν διανομές προϊόντων, όσο και η απεργία διαρκείας, θα συνεχιστούν έως τις ευρωεκλογές.