Κυβερνητικά πυρά δέχεται η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, για τις μηνύσεις που υπέβαλε κατά δημοσιογράφων. Σε έντονο ύφος καταδικάζουν ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ. Για «χρυσαυγίτες με πολιτικά» έκανε λόγο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Mega, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ για «την ώσμωση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες».  

Ads

«Η κ. Ραχήλ Μακρή αφού πρώτα με δηλώσεις της αθώωσε τους χρυσαυγίτες, κατέφυγε σε μηνύσεις δημοσιογράφων που εύλογα της ασκούν κριτική», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι «η ελευθεροτυπία και η ελευθερία του λόγου είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας μας, κάτι που σαφώς αγνοεί η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «δυστυχώς, η “κατρακύλα” των βουλευτών της συνωμοσιολογίας και της καταστροφολογίας δεν έχει όρια».

Για υποκρισία την κατηγόρησε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ νωρίτερα κριτική της είχε ασκήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

«Η Ραχήλ Μακρή ανέβαινε στα κάγκελα της ΕΡΤ, και μας κατηγορούσε, μας έλεγε φασίστες, γιατί κλείσαμε την ΕΡΤ και γιατί πλήτταμε την ελευθέρια των δημοσιογράφων και τώρα πάει να βάλει στη φυλακή τρεις. Να καταλάβουμε το μέγεθος της υποκρισίας», είπε ο Α. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Υποστήριξε επίσης ότι πράγματι η βουλευτής έκανε τις θετικές αναφορές για τη Χρυσή Αυγή στην επιτροπή της Βουλής, αλλά όσα ανέφερε τα είπε εκτός μικροφώνου (δεν ήταν ομιλήτρια) και δεν έχουν καταγραφεί στα πρακτικά.

Ads

Τη σύλληψη της δημοσιογράφου Δέσποινας Κονταράκη καταγγέλλει ως απαράδεκτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Η σύλληψη έγινε στα γραφεία του Ελεύθερου Τύπου, λίγες ώρες μετά την υποβολή της μήνυσης από τη βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρεται, η δημοσιογράφος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, παρότι το Σύνταγμα έχει καταργήσει τη διαδικασία του αυτόφωρου για τον Τύπο, με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου (6-4-2001).

Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ, η οποία σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από μηνύσεις και απειλές. Αντίθετα, διακηρύσσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον εκείνων, οι οποίοι επιχειρούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους με απειλές και μηνύσεις. Οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες και θα τις καταγγείλουμε αμέσως στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων».