Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος και δύο συνταξιούχοι ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) της 21ης Μαΐου 2014 με την οποία σταμάτησε η καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους της ΑΤΕ.

Ads

Αρχικά σταμάτησε η καταβολή της σε περίπου 1.400  συνταξιούχους της ΑΤΕ από τους 15.000 που είναι συνολικά.

Οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ σημειώνουν ότι αυτή η παντελής περικοπή των επικουρικών συντάξεων προσκρούει στο υπερνομοθετικής ισχύος Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), σε βασικές συνταγματικές αρχές, αλλά και στην νομοθεσία.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η διακοπή της συνταξιοδότησης τους παραβιάζει τόσο το άρθρο 17 του Συντάγματος, όσο και την ΕΣΔΑ που και τα δύο προστατεύουν την ιδιοκτησία στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη. Ακόμη, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας που θεμελιώνεται στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη, σημειώνουν τα δύο Σωματεία στην προσφυγή τους, προσθέτοντας ότι η περικοπεί  προσκρούει και στην συνταγματικά (άρθρο 5) προστατευμένη ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Ads

Επιπλέον, τα δύο Σωματεία τονίζουν ότι ούτε λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την περικοπή της χορήγησης των επικουρικών συντάξεων, σημειώνοντας ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος, η οποία δικαιολογεί την στέρηση της ιδιοκτησίας, δεν μπορεί να συμπίπτει απλά με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου.

Προς ενίσχυση των θέσεων τους οι συνταξιούχοι επικαλούνται πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).