Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Αποφάσισαν επίσης να θέσουν το ζήτημα τους και στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ads

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να αρνηθεί την πρόταση του υπουργού Υγείας να συμμετάσχει σε Επιτροπή του υπουργείου για βελτίωση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Οι φαρμακοποιοί καταθέτουν στο ΣτΕ αιτήσεις ακυρώσεως, καθώς και αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών και αφορά τον κλάδο.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί η απόφαση «αλλάζει πλήρως και απορυθμίζει το μέχρι σήμερα ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων προς όφελος των μονοπωλίων».

Ads

Στο σκεπτικό των αιτήσεων αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι ευθέως αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό κεκτημένο (ενωσιακό δίκαιο, νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ΔΕΕ).

Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (228/2014 η πλέον πρόσφατη) έχει δεχθεί ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση, το δε ΔΕΕ (αποφάσεις C 171/07, C 172/07 και C 531/06), εκτός των άλλων, έχει δεχθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο ΠΦΣ ετοιμάζει επίσης προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί θα προσφύγουν στον ΟΟΣΑ και στα άλλα ευρωπαϊκά όργανα. Τέλος, ο ΠΦΣ θα προχωρήσει σε ενημερωτικές δράσεις για το κοινό, με ενημερωτικά φυλλάδια, τηλεοπτικά σποτ και καμπάνια στο διαδίκτυο.

Tο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Η χορήγηση αδειών για λειτουργία φαρμακείου και σε μη φαρμακοποιούς, ο περιορισμός της υποχρεωτικής συμμετοχής του φαρμακοποιού στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου και η δημιουργία αλυσίδων μέσω ΕΠΕ είναι τα βασικά σημεία τα οποία προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υγείας που εκδόθηκε χθες, δίνοντας τέλος στο σίριαλ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.