Να αποφανθεί επί της προσφυγής 2.200 επιτυχόντων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 1998, κλήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι διορίσθηκαν μόλις πέρυσι με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, 19 ολόκληρα χρόνια μετά, ως δικαστικοί υπάλληλοι σε δικαστήρια και εισαγγελίες ανά την Ελλάδα.

Ads

Η υπόθεση συζητήθηκε με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, στην αυξημένη, επταμελή, σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο  την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή, με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται να εκδώσει την απόφασή του.

Η υπόθεση ξεκινά από τον διαγωνισμό  του ΑΣΕΠ  το 1998, ο οποίος δημιούργησε  τριών κατηγοριών υπαλλήλους. Στην πρώτη, ανήκουν οι 2.500 «τυχεροί», οι οποίοι συμπεριελήφθησαν άμεσα στους αρχικούς πίνακες κατάταξης. Στη δεύτερη, συγκαταλέγονται περίπου 500 οι οποίοι  προσελήφθησαν με βάση νόμο του 2005, που εκδόθηκε ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το 2004, η οποία και δικαίωσε τους επιτυχόντες. Και στην τρίτη, περιλαμβάνονται οι 2.200 που διορίστηκαν πέρυσι και προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας  τον αναδρομικό διορισμό τους με πλήρη αναδρομική μισθολογική και βαθμολογική αποκατάσταση από το 1998 έως την ημέρα διορισμού τους, το περασμένο έτος.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με τις οποίες έγινε η πρόσληψή τους. Υποστηρίζουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ το 2004, η υπόθεση θα έπρεπε να έχει κλείσει για όλους τους επιτυχόντες, και όχι μόνον για 500. Παρουσίασαν μάλιστα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το ΑΣΕΠ το 2011 είχε ζητήσει την αποκατάσταση όλων των υποψηφίων, από την Κυβέρνηση, με τη θέσπιση ειδικής ρύθμισης.

Ads

Δηλαδή, ζητούν την πλήρη βαθμολογική και μισθολογική αποκατάσταση τους από το 1998 μέχρι την ημέρα του διορισμού τους.