Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση (17.11.2012) του αναπληρωτή υπουργού Υγείας με την οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους ιατρούς με βάση αποκλειστικά τη δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Ads

 
Με την εν λόγω απόφαση προβλέπεται πως οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χορηγούν τα φθηνότερα διαθέσιμα στην ελληνική αγορά φάρμακα της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο, τότε ο ασθενής θα μπορεί να επιλέξει ένα ακριβότερο της ίδιας δραστικής ουσίας, πληρώνοντας όμως τη διαφορά.
 
Όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί με φάρμακο άλλης δραστικής ουσίας, φαρμακευτικής μορφής, δοσολογίας ή περιεκτικότητας.
 
Σύμφωνα με τους γιατρούς η υπουργική απόφαση για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων παραβιάζει τα άρθρα 4,5 και 21 του Συντάγματος, τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου, όπως επίσης παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2001/83/ΕΚ), όπως και τον Ν. 3418/2005.
 
Σημειώνεται πως στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για σειρά αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.