Ζημία εκατομμυρίων ευρώ επέφεραν στο ελληνικό δημόσιο φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών στην ΕΡΤ επί διοίκησης Χρήστου Παναγόπουλου, αλλά και στον ραδιοσταθμό 9,84 την περίοδο 2001-2010.

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται με βούλευμα να δικαστεί για κακούργημα, ενώ για την υπεξαίρεση 35 εκατομμυρίων ευρώ διώκονται δεκάδες στελέχη της Δημοτικής Ραδιοφωνίας για ατασθαλίες και απάτες που διαπιστώθηκαν.

Για την υπόθεση της ΕΡΤ

Ειδικότερα, όσον αφορά την ΕΡΤ, ο Χρήστος Παναγόπουλος παραπέμπεται για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία για έκτακτες αμοιβές που έδινε σε δημοσιογράφους, νομικούς συμβούλους αλλά και τεχνικούς κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Ads

Οι ελεγκτές στο πόρισμα τους επισημαίνουν ότι “οι αμοιβές δεν συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως αναφέρουν οι αποφάσεις, αλλά συνδέονται μόνο με το έργο για το οποίο ήταν υπεύθυνος ο υπάλληλος που αμειβόταν και για το οποίο έπαιρνε το μισθό του”.

Σύμφωνα με τα πορίσματα, δεκάδες χιλιάδες ευρώ μοιράστηκαν με εντελώς ασαφή κριτήρια σε εργαζόμενους που προτιμήθηκαν να εισπράττουν έξι και επτά μισθούς για άγνωστους λόγους. Θέμα εγείρεται και με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες τεχνικών συμβούλων.

Ειδική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της διοργάνωσης του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2006, όταν εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση έναντι 231.000 ευρώ. Στην ίδια εταιρεία δόθηκε και η χριστουγεννιάτικη γιορτή του 2006, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαγωνισμό.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ κατηγορείται ότι μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα για να κάνει τις αναθέσεις και ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο. Μαζί με τον Χρήστο Παναγόπουλο παραπέμπονται ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας, αλλά και στελέχη εταιρειών που ωφελήθηκαν.

Διώξεις και κατά πρώην μελών του ΔΣ του 9,84

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών, προτείνει το πόρισμα της Οικονομικής Εισαγγελίας κατά προσώπων που συμμετείχαν στο ΔΣ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας την περίοδο 2001-2010. Προτείνεται επίσης η δίωξη για υπεξαίρεση κατά νομίμου εκπροσώπου εταιρειών που διοργάνωσαν εκδηλώσεις.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος εισέπραξε αμοιβή 800.000 ευρώ, ενώ είχε εκχωρήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα στη Eurobank. Σήμερα η Τράπεζα ζητεί και πάλι να πληρωθεί και έχουν ασκηθεί αγωγές. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι στη Δημοτική Ραδιοφωνία απουσίαζε σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ δεν υπήρχε ούτε καν σύστημα εσωτερικού ελέγχου, προϋπολογισμοί και απολογισμοί παρακολούθησης των έργων και της απόδοσης των συνεργατών.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η εταιρεία απασχολούνταν με εκτός του Κανονισμού και του εταιρικού σκοπού δραστηριότητες. Εκτός δε από τις παράτυπες αμοιβές σε νομικούς, ταχυμεταφορές, δώρα και εκδηλώσεις, διαπιστώθηκαν και σοβαρά φορολογικά ζητήματα.