Για τα ανοιχτά του Σαρωνικού  σαλπάρει σήμερα το επιστημονικό ωκεανογραφικό σκάφος του ΕΛΚΕΘΕ προκείμενου να προβεί σε μια σειρά μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί το επίπεδο της μόλυνσης στον κόλπο.

Ads

Το ερευνητικό σκάφος  θα ακολουθήσει ένα ακριβές πλέγμα σταθμών για να διαπιστωθεί  πια είναι η κατάσταση του βυθού σήμερα και κατά πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα του από την πρόσφατη ρύπανση.

Οι ερευνητές θα εργασθούν νυχθημερόν προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα  στη διάρκεια  της μιάμισης ημέρας  που θα διαρκέσει το ταξίδι  του «Αιγαίου» από την Σαλαμίνα ως την Ανάβυσσο  και στα νησάκια φλέβες απέναντι από την Γλυφάδα.  Το πλοίο αυτή τη φορά θα προσεγγίσει την ισοβαθή ζώνη σε απόσταση 40 με 20 μέτρων.

Η αυτοψία στις ακτές του Σαρωνικού – Δικάζονται οι ναυτικοί του «Λασσαία»

Ads

Κατασχέθηκε το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ», επειδή  δεν διέθετε τα απαραίτητα πιστοποιητικά, και είχε στις δεξαμενές του λαθραία καύσιμα. Ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός συνελήφθησαν και θα δικαστούν αύριο. Το πετρελαιοφόρο επέστρεψε στα ΕΛΠΕ για να ξεφορτώσει πετρέλαιο και διαπιστώθηκε ότι είχε κρυφές δεξαμενές στον πυθμένα του, που ήταν γεμάτες πετρέλαιο.  Η πλοιοκτήτρια εταιρία του «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», εκφράζει με δελτίο τύπου την απορία της για το γεγονός ότι οι λιμενικοί που επέβλεπαν την απάντληση δεν καταλάβαν ότι γινόταν λαθρεμπόριο.

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής ώστε να ξεμπλοκαριστούν ορισμένες διαδικασίες που σχετίζονται με την απορρύπανση μετά το ναυάγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικές αρχές δεν επιτρέπουν να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που έχει απαντλήσει το πλοίο «Λασσαία» το οποίο έχει κατασχεθεί.

image

Ζητήθηκε επίσης η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την διευκόλυνση των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση άλλου πλοίου για να συνεχίσει την απάντληση από το «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία έχει διακοπεί από την Τρίτη το μεσημέρι .

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο ιδιοκτήτης του βυθισμένου πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» έχει αντιρρήσεις με τις προτάσεις που γίνονται για συγκεκριμένα πλοία απάντλησης και ζητάει να μεταβούν άλλες εταιρίες.

Αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή, όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη II» αλλά και σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού σώματος μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύση Καλαματιανό. ‘Οπως διαπιστώθηκε:

  • Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάστηκε νέα επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον «Όρμο Αφροδίτης».
  • Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού από ξηράς με απορροφητικά υλικά.
  • Στην «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ», έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.
  • Στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Τοποθετήθηκαν επίσης δύο ακόμη φράγματα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή.
  • Στη Γλυφάδα η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ επιχειρεί συνεργείο συνολικά 34 ατόμων της αναδόχου εταιρείας και 03 εθελοντές, ένα βυτιοφόρο και ένα πιεστικό μηχάνημα.
  • Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται βελτιωμένη.
  • Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.
  • Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ».
  • Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT».

Όπως διαπιστώθηκε, δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως τουλάχιστον συνέβαινε τα πρώτα 24ωρα από τη βύθιση του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν τώρα εστιαστεί στον πυθμένα των πληγέντων περιοχών, αφού η επιφάνεια της θάλασσας έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει από την πετρελαιοκηλίδα.

Αρκετοί πολίτες μάλιστα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας να κολυμπούν (Φρεαττύδα).

«Στόχος του υπουργείου» όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός «είναι η προσπάθεια αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα και να παραδοθούν οι θάλασσες και οι ακτές «όπως πρέπει»».

Ο δήμος Σαρωνικού για τις επικρίσεις που δέχεται

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης, αναφέρει κατά σειρά τις δράσεις στις οποίες προέβη, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες μετά τις «ανακριβείς» περί του θέματος «πληροφορίες», όπως σημειώνει, που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από σήμερα ξεκινούν οι λήψεις δύο δειγμάτων νερού ανά ακτή στις παραλίες Αγίου Νικολάου Λαγονησίου, Σαρωνίδας, Κόλπος Αλυκών Αναβύσσου και Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιαςς από τα Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε. Η ανάλυση θα γίνεται 2 φορές ανά εβδομάδα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου και μία φορά ανά δύο εβδομάδες έως και το τέλος Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από το δήμο.

Επισημαίνεται επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή, η δημοτική αρχή ήρθε σε επικοινωνία με τις λιμενικές αρχές, και παρά τον αρχικό εφησυχασμό ήταν σε εγρήγορση και με τα απορροφητικά ρολά συνέλεξε μια μικρή κηλίδα που εμφανίστηκε το Σάββατο το πρωί ανατολικά της ξενοδοχειακής μονάδας του Grand Resort.