Στο «ψιλό» πήρε η εφημερίδα της Αυστραλίας Sydney Morning Herald τον ΕΟΤ για το βίντεο «Θεοί, Μύθοι, Ήρωες» στο πλαίσιο διαφημιστικής τουριστικής καμπάνιας. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του ΕΟΤ να περιλάβει στο βίντεο πλάνα της παραλίας «Δώδεκα Απόστολοι», που βρίσκεται στη Βικτώρια στην Αυστραλία. Διαβάστε επίσης: Πλάνα από τους Ολυμπιακούς των ναζί σε διαφημιστικό του ΕΟΤ

Ads

Η Sydney Morning Herald, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, σύμφωνα με τον Σκάι, αναφέρει χλευαστικά, επικαλούμενη απάντηση του Υπουργείου: «Οι Έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους ιδρυτές της δημοκρατίας και των μαθηματικών. Τώρα λαμβάνουν τα εύσημα για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τοπόσημα της Αυστραλίας, τους Δώδεκα Αποστόλους. (…) Η ντροπιαστική γκάφα επιδεινώνεται από ‘παράλογους’ ισχυρισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού ότι η χρήση των πλάνων είναι δικαιολογημένη, διότι οι αστερισμοί που εμφανίζονται στον ουρανό πάνω από τους Δώδεκα Αποστόλους στο βίντεο φέρουν ελληνικά ονόματα!».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Όπως έχει ανακοινωθεί, το video είναι μια δραματοποιημένη διήγηση που αφορά στην παρουσίαση της Ελλάδας από μία οικεία οπτική γωνία σε όλη την ανθρωπότητα, τη μυθολογία, τους Θεούς, τους ήρωες και όλα τα στοιχεία εκείνα που «έδωσε» η Ελλάδα στην ανθρωπότητα.

Ο καλλιτεχνικός δημιουργός και σκηνοθέτης της παραγωγής κ. Α. Κιούκας, εξηγεί ότι σύμφωνα και με την ηχητική διήγηση της συγκεκριμένης σκηνής, χρησιμοποιήθηκε συνειδητά ένα πλάνο από την Αυστραλία, το πλάνο του έναστρου ουρανού, για να υποστηρίξει καλλιτεχνικά, αυτό που περιγράφει ο αφηγητής. Ότι σχεδόν σε όλη την υφήλιο, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, θα συναντήσεις μία ιδέα, ένα όνομα που έλκει την καταγωγή του από την Ελλάδα. Ακόμα και στον ουρανό της Αυστραλίας, στο νότιο ημισφαίριο, εξηγεί ο καλλιτεχνικός δημιουργός, όταν σηκώσεις τα μάτια σου ψηλά, θα δεις αστέρια και αστερισμούς που κουβαλούν ελληνικά ονόματα. Η μυθολογία του Ουρανού, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης είναι Ελληνική»

Δείτε στο 5:25 του βίντεο

Όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην παρουσίαση μιας παραλίας της Αυστραλίας σε βίντεο για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο Σκάι, επικαλούμενος το δημοσίευμα της Sydney Morning Herald, τα συγκεκριμένα πλάνα στο βίντεο από την παραλία των Δώδεκα Αποστόλων είναι του Άλεξ Τσέρνεϊ και έχουν χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδειά του. Πρόκειται για 15 δευτερόλεπτα από βραβευμένο ντοκιμαντέρ. Ο Τσέρνεϊ ειδοποιήθηκε για την παραβίαση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

«Έχουν δει το βίντεο μου σχεδόν 2 εκατομμύρια φορές από το 2011, κέρδισα κάποια βραβεία, και έχει παρουσιαστεί ως φωτογραφία της ημέρας από τη NASA, μάλλον γι’ αυτό αναγνωρίστηκε», είπε στην Sydney Morning Herald, η οποία σημειώνει στο δημοσίευμα πως όταν ο Τσέρνεϊ επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη του «Θεοί, Μύθοι, Ήρωες», εξεπλάγη, καθώς έμαθε ότι ο ΕΟΤ απέκτησε τα απαραίτητα δικαιώματα για το βίντεο και επιμένει στη χρησιμοποίησή του! «Το γεγονός ότι δείχνουν τους Δώδεκα Αποστόλους σε ένα τουριστικό βίντεο για την Ελλάδα είναι κάπως παράλογο… Πρόκειται για φαρσική υπεράσπιση (των θέσεών τους)» πρόσθεσε.