Με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν για μία έντιμη συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναδιαμόρφωση του διαπραγματευτικού της σχήματος με τον Αλέξη Τσίπρα να παρέχει στήριξη στον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ωστόσο πως η τελική ευθύνη θα είναι σε κάθε περίπτωση δική του. Στο σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης ο Βαρουφάκης «κόβει» διατηρώντας την πολιτική εποπτεία, ο Τσακαλώτος «μοιράζει» αναλαμβάνοντας τον συντονισμό και ο Τσίπρας «πάιζει» έχοντας την τελική ευθύνη, είναι το κλίμα που κυριαρχεί στον σημερινό Τύπο.

Ads

Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών, που προεξοφλεί άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και προϊδεάζει για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας εντός του επόμενου δεκαημέρου στα “ώριμα” για να κλείσουν ζητήματα, εκτιμά η Αυγή. Η αλλαγή αυτή επέρχεται μετά τη νέα επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ, τα σημάδια μιας ρεαλιστικότερης προσέγγισης των δανειστών και την πολιτική βούληση για συμφωνία που εξέπεμψε η κυβέρνηση με την αναδιάταξη της ομάδας διαπραγμάτευσης ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι συζητήσεις, σημειώνει η εφημερίδα. Η συζητούμενη ενδιάμεση συμφωνία δεν αφορά τα σημεία τριβής (ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας), τα οποία παραπέμπονται στη συνολική διαπραγμάτευση του Ιουνίου, που περιλαμβάνει και το χρέος, τονίζεται επίσης.

«Θα προσφύγω στον λαό με δημοψήφισμα, αν δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί γιατί θα υπάρξει συμφωνία». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα προς τους δανειστές που έστειλε χθες στην πρώτη του μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. Τονίζει επίσης πως ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως «κανένας δεν διαπραγματεύεται μόνος του. Η ευθύνη είναι πάντα του πρωθυπουργού». Η εφημερίδα κυκλοφορεί άλλωστε με τον τίτλο: «Πάιρνει το παιχνίδι πάνω του», αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός ότι συστάθηκε  νέο σχήμα διαπραγμάτευσης με τον Γιάνη Βαρουφάκη να διατηρεί την πολιτική ευθύνη, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει τον συντονισμό του σχήματος, χαίρει διαφόρων ερμηνειών ωστόσο από τον Τύπο.

Ads

Η Καθημερινή γράφει ότι «στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την επίτευξή συμφωνίας με τους εταίρους προσβλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τον “ανασχηματισμό” της διαπραγματευτικής ομάδας στον οποία προέβη χθες, μέσω της περιθωριοποίησης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη».

«Ξύρισμα κόντρα έγινε στον Γιάνη Βαρουφάκη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που ουσιαστικά επισημοποίησε την πολιτική αποδυνάμωση του υπουργού των Οικονομικών αφαιρώντας του αρμοδιότητες από τη διαπραγμαγμάτευση με στόχο να κλείσει τη συμφωνία το επόμενο δεκαήμερο», γράφουν Τα Νεα.

Στην «απόσυρση» του Γ. Βαρουφάκη από την κορυφή της διαπραγματευτικής ομάδας μετά την «τελευταία πράξη» της «ψυχρολουσίας» στη Ρίγα και προκειμένου να πατήσει εγκαίρως το κουμπί της αποσυμπίεσης και της άμεσης συμφωνίας με τους εταίρους προχώρησε η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός διατηρεί γραμμή συνεννόησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο και άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους, γράφει το Έθνος. Είναι πασιφανές ότι η επί τρεις μήνες διαβούλευση με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, και η κατάσταση στραγγαλισμού της ρευστότητας, που οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να επιλύσουν εντός των προθεσμιών για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια καταιγίδα αποφάσεων με αποδέκτη και τον υπουργό Οικονομικών, είναι το σχόλιο  του Έθνους.

Στο μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Ριζοσπάστης, σύμφωνα με τον οποίο «η βιασύνη για να ολοκληρωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία δείχνει η συγκυβέρνηση μετά τα εμπιστευτικά αντιλαϊκά παζάρια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.΄Ετσι, εξαγγέλθηκε πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες “μεταρρυθμίσεις” , πολλές από τις οποίες έχουν αντιλαϊκό χαρακτήρα».

Η δεξιάς κατεύθυνσης Δημοκρατία κάνει λόγο για «διαφαινόμενη υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ώστε να υλοποιηθεί μια “μυστική λίστα” μέτρων τα οποία απέχουν μεν αρκετά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματός του, όμως μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για αποδέσμευση της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ», επικαλούμενη τη γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα Bild.

Ανήσυχη η Εστία υιοθετεί την τρομολαγνική ρητορική του διεθνούς Τύπου και σημειώνει στο πρωτοσέλιδο της πως «μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις που έχει λάβει η χώρα μας από όλους τους θεσμούς (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ήδη τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης), το επόμενο βήμα φοβούμεθα ότι θα είναι η θυσία. Αν η χώρα μας επιμείνει στην γραμμή της αποκλίσεως από την κοινή πολιτική, οι Ευρωπαίοι δεν θα διστάσουν να μας θυσιάσουν».

Στο μεταξύ, όπως γράφει ο Λόγος, ισχυρό ανοδικό ράλι κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να κινείται ανοδικά για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση και να βλέπει και πάλι τα επίπεδα των 800 μονάδων. Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο επόμενο διάστημα, σχολιάζει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: