Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το κύμα συμπαράστασης στον Βασίλη Δημάκη, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή, με το Εθνικό Συνδικάτο Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας (SNESUP-FSU) να δηλώνει την στήριξή του στον κρατούμενο φοιτητή.

Ads

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο επισημαίνεται:

Το Εθνικό Συνδικάτο Ανώτατης Εκπαίδευσης  της Γαλλίας (SNESUP FSU) παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι αριστούχος φοιτητής  και υπότροφος που σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Εκείνη την εποχή, είχε διεκδικήσει με κίνδυνο της ζωής του και τελικά απέκτησε το δικαίωμά του σε εκπαιδευτική άδεια με τη χρήση ειδικού βραχιολιού παρακολούθησης για να μπορέσει να παρακολουθήσει δια ζώσης τα  πανεπιστημιακά μαθήματά του. Στις 17 /04/2020, μεταφέρθηκε από τη φυλακή Κορυδαλλού (περιοχή Αττικής) στη φυλακή Γρεβενών, εν μέσω της πανδημίας COVID 19. H αιφνίδια αυτή μεταγωγή έθεσε πρακτικά τέλος στη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών του.

Ads

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η μεταφορά του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά (πόλη της Βόρειας Ελλάδας σε απόσταση 420 χλμ από την Αθήνα όπου βρίσκεται ο τόπος σπουδών του) συνδέεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε με ειρηνικό τρόπο σχετικά με την έλλειψη μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωναϊό των τροφίμων των ελληνικών φυλακών.

Μετά από λευκή απεργία (πείνας και δίψας) και κινητοποίηση του ακαδημαϊκου κόσμου, φορέων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων, στις 30 Απριλίου, το αίτημά του για μεταφορά στη φυλακή Κορυδαλλού έγινε αποδεκτό και τέθηκε σε εφαρμογή στις 9 Μαΐου 2020. Ωστόσο, με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, τοποθετήθηκε σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα στο υπόγειο της γυναικείας φυλακής Κορυδαλλού (και όχι στο κελί του). Σύμφωνα με καταγγελίες του Βασίλη Δημάκη και του δικηγόρου του, από τις 17/4/2020 και μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση σε υπολογιστή και Διαδίκτυο για να συνεχίσει τις σπουδές του από απόσταση. Στις 23 Μαΐου, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει νέα λευκή απεργία (πείνας και δίψας) ζητώντας να μεταφερθεί στο κελί του στην τέταρτη πτέρυγα της φυλακής Κορυδαλλού και να του δοθεί πρόσβαση στις σπουδές του.

image
Το Εθνικό Συνδικάτο Ανώτατης Εκπαίδευσης  της Γαλλίας (SNESUP-FSU) υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και καλεί τις ελληνικές αρχές σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ικανοποιήσουν τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα του Βασίλη Δημάκη και να λάβει επείγοντα μέτρα, δεδομένου του άμεσου κινδύνου για την υγεία του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη».