«Δεν πρέπει η ελληνική πολιτική ζωή να ξαναμπεί σε μια συζήτηση που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, μέσα ή έξω από την Ευρώπη, το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη». Ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα Νίκος Παππάς (μιλώντας στον ΣΚΑΙ) έκανε μια προσπάθεια να αποδραματοποιήσει τον καβγά για το νόμισμα που εξελίσσεται στο εσωτερικό του κόμματός του, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την ακριβώς αντίθετη προσπάθεια, να αναδείξει κάθε δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να ενισχύσει τον πανικό της κοινωνίας για ενδεχόμενη ύπαρξη «κρυφής ατζέντας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Της Αγγελικής Σπανού 

Ads

 
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η ισχυρή μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Πλατφόρμα) με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Π. Λαφαζάνη βάζει ξανά το θέμα της επιστροφής στη δραχμή ως plan b, δηλαδή σε περίπτωση που η Α. Μέρκελ δεν ανοιγοκλείσει πρώτη τα μάτια, όταν θα αναμετρηθεί μαζί της μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χ. Τρικούπη υπήρξε μια κάποια ανακούφιση. Η διαπίστωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει ξανά στη δίνη της εσωστρέφειας, και μάλιστα γύρω από ένα θέμα όπως το αν είναι ή όχι φετίχ το νόμισμα, ήταν το πρώτο πολύ καλό νέο για την κυβέρνηση μετά από καιρό. Πόσο μάλλον όταν στη συνέχεια βγήκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μιχελογιαννάκης (στο Action24) για να συντηρήσει τη σχετική συζήτηση.
 
Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο  θα εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο φανερές θα γίνονται οι ιδεολογικές αντιφάσεις και η στρατηγική σύγχυση που αφορά θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι η διαχείριση της ελληνικής παρουσίας στην ευρωζώνη και της διαπραγμάτευσης για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
 
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα τα δώσουν όλα για να διατηρηθεί αυτός ο προβληματισμός στο δημόσιο διάλογο, ώστε να ενθαρρύνονται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν δηλώσεις που εκπέμπουν θολά μηνύματα σε σχέση με το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Η ανομολόγητη ελπίδα των συγκυβερνώντων κομμάτων είναι ότι η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί κάποια στιγμή με το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, ακόμη και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και αυτό εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν στελέχη της άλλης πλευράς, όπως ο Π. Τατσόπουλος, που τρώγονται να ρίξουν νερό στο μύλο της εσωκομματικής έντασης. Με άλλα λόγια, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν αυτό θα έρθει πριν ή μετά τις εκλογές.
 
Τις επόμενες μέρες θα επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν με την  υποστήριξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτή η εξέλιξη θα του προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα για να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του και για να ανοίξει το διάλογο με τους ευρωσοσιαλιστές που είναι εξαιρετικά δεκτικοί απέναντί του, όπως φάνηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Η εσωκομματική αντάρα για το νόμισμα ασφαλώς και λειτουργεί σαν βαρίδι που τον τραβάει προς τα κάτω και δεν τον βοηθά να εμφανιστεί ως ένας ηγέτης της Αριστεράς με συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στο Βερολίνο αλλά ταυτόχρονα και επαφή με τον πολιτικό πραγματισμό.