Νέα φαινόμενα απρόκλητης αστυνομικής βίας κατά πολιτών έκαναν την εμφάνισή τους -σύμφωνα με καταγγελίες- στην Κατερίνη με αφορμή τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Νέου Κεραμιδίου και του Ηρακλή Λάρισας το μεσημέρι της Κυριακής.

Ads

Συγκεκριμένα, η αστυνομία επενέβη με αφορμή την παρουσία ορισμένων φιλάθλων πέριξ του γηπέδου, γεγονός που δεν προβλέπεται λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα, συλλαμβάνοντας έναν πατέρα 58 ετών και τον γιο του, ηλικίας 24 ετών.

Ο 58χρονος μάλιστα ζήτησε από τους αστυνομικούς τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο Κατερίνης καθώς δεν αισθανόταν καλά, με το αίτημά του να γίνεται δεκτό έπειτα από δύο ώρες και παρά τις εκκλήσεις του, όπως καταγγέλλεται.

Ads

Το αποτέλεσμα ήταν ο 58χρονος να υποστεί οξύ καρδιακό επεισόδιο. «Η κόρη μου κάλεσε ασθενοφόρο, πήρε τον σύζυγό μου και μόλις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου», δήλωσε στο Mega η σύζυγος του 58χρονου, η οποία κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με μπουνιές και είχαν τα γονατά τους πάνω στον γιο της.

Βίντεο Ντοκουμέντο

«Ζήτησαν ταυτότητα από τον σύζυγό μου. Εκείνος δεν είχε, τους είπε ότι έχει προβλήματα υγείας. Είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει και ότι θα τους συλλάβουν και μετά άρχισε ο ξυλοδαρμός. Ρίξανε τον άνδρα μου κάτω, έχασε τις αισθήσεις του, ήρθε γιατρός να τον συνεφέρει και μετά τους συλλάβανε, τους βάλανε σε ένα κελι», ανέφερε χαρακτηριστικά η γυναίκα.

Η οικογένεια σημειώνει ότι ο 58χρονος φαίνεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο, τονίζοντας ότι από την πλευρά της έχει καταθέσει μήνυση για τα όσα συνέβησαν έξω από το γήπεδο.

Μιλώντας στο Mega ο 24χρονος ανέφερε ότι ο πατέρας του «δέχθηκε χτυπήματα πίσω στο κεφάλι του» και στη συνέχεια περιέγραψε το τι συνέβη. «Ξαφνικά έρχεται η αστυνομία να μας κάνουν έλεγχο. Στα 30 μέτρα βλέπω τον μπαμπά μου να αρχίζουν να τον χτυπάνε επειδή δεν είχε την ταυτότητά του μαζί, τρομοκρατήθηκα, πήγα εκεί πέρα και όπως φαίνεται και στο βίντεο και ένας αστυνομικός προσπαθεί με βία να έρθει προς τα πάνω μου.

Ο άλλος αστυνομικός τον κρατάει, του ξεφεύγει, έρχεται προς τα επάνω μου, ορμάνε όλοι μαζί επάνω μου και με έχουν χτυπήσει σε όλο μου το σώμα μου, στον αυχένα, μου το κορμί, μου στο πρόσωπό μου… 15 αστυνομικοί μόνο πάνω μου και με χτυπούσαν με γροθιές παντού. Ο πατέρας μου έχει 80% αναπηρία και δεν μπορούσε να κάνει κάτι και τον άφησαν και κάπου… κοντέψαμε να χάσουμε τον πατέρα μας».

Δήλωση του Tομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο  ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη

Από τη μεριά του ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, έκανε δήλωση σχετικά με την απρόκλητη αστυνομική βία κατά πολιτών στην Κατερίνη, τονίζοντας ότι «ενώ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι στο ναδίρ, η κοινωνία έχει συγκλονιστεί από την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος».

Αναλυτικά η δήλωση:

Κύριε Χρυσοχοΐδη καλημέρα σας.

Tα «μεμονωμένα» περιστατικά αστυνομικής βίας συνεχίζονται χωρίς διακοπές, ακάματα και απάνθρωπα

Και ενώ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι στο ναδίρ, η κοινωνία έχει συγκλονιστεί από την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, οι πυροβολισμοί και οι δολοφονίες σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας είναι συχνό φαινόμενο, η απαράδεκτη, απάνθρωπη και αντιδημοκρατική δράση συγκεκριμένων θυλάκων της αστυνομίας συνεχίζεται.

Αυτή τη φορά, ξυλοκόπησαν έναν καρκινοπαθή πατέρα με τον γιο του στην Κατερίνη.

Κύριε Χρυσοχοΐδη,

Τι πρέπει ακόμα να γίνει για να προσανατολίσετε την αστυνομία στο ρόλο της, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την ασφάλεια του πολίτη και όχι στη βία και τον ξυλοδαρμό πολιτών από αφιονισμένες αγέλες «αστυνομικών»;

Πως ανέχεστε την απάνθρωπη δράση όσων ντροπιάζουν τη ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία και την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών;

Μην μας πείτε πάλι για ΕΔΕ. Πείτε μας ποιοι δίνουν εντολές τέτοιας δράσης και ποιοι αποτάσσονται από την ΕΛΑΣ.
Διαφορετικά, έχετε ολόκληρη την ευθύνη καθώς θα αποδεικνύεται ότι η συνέχιση περιστατικών αστυνομικής βίας, ακάματα και απάνθρωπα, έχουν και την ανοχή σας και ίσως και τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τρομοκράτηση της ελληνικής κοινωνίας.