Στο Μόναχο, από τις 15 έως και τις 17 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού, διεξάγεται η 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC), όπου θα δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και διεθνούς συνεργασίας.

Ads

Το παρών στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια θα δώσουν 600 και πλέον διεθνείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 35 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης οι Αλέξης Τσίπτρας και Ζόραν Ζάεφ θα τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αυτό τιμώνται «προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών».

Ads

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο πρωθυπουργών ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης.