Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης του κόσμου εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα τόσο για τη συμφωνία του Eurogroup όσο και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.  

Ads

«Ο Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί» έχει τίτλο το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg και υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει και να έρθει σε τελική συμφωνία με τους εταίρους και να καταφέρει να ευχαριστήσει το κόμμα του.

«Το να πείσει το κόμμα του δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα περιλάμβαναν υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων και την επαναφορά της εργασιακής συλλογικής σύμβασης» τόνιζει το πρακτορείο.

Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Ο Τσίπρας εξημερώθηκε καθώς οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα χάνει τη μάχη της λιτότητας» το Bloomberg χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων «μεγάλη νίκη για τους Ευρωκράτες» και «ολική παράδοση για τους Έλληνες».  

Ads

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ισπανική εφημερίδα El Pais. «H συμφωνία με το Eurogroup προκαλεί τις πρώτες ρωγμές μέσα στην ελληνική κυβέρνηση» γράφει και σχολιάζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα πείσει πιο εύκολα τους Ευρωπαίους, παρά τους βουλευτές του.

Για τον βρετανικό Guardian, η συμφωνία της Παρασκευής είναι ελπιδοφόρα. «Όλοι οι ψηφοφόροι στην Ευρώπη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αναζητούν το κόμμα που θα τους δώσει τα πάντα χωρίς πόνο, αλλά στην πραγματικότητα ψηφίζουν για κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί. Αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί να μην πέτυχε το αδύνατο, αλλά τα πήγε πολύ καλά» επισημαίνεται.

Το Reuters, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ένα μπάλωμα». Υποστηρίζει ότι η ΕΕ δεν θέλει να λύσει το ελληνικό πρόβλημα και συμπληρώνει ότι αυτό που κάνει είναι να υιοθετεί πολιτικές που κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αντί να το λύνουν, δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες.

Από την πλευρά της η γερμανική τάμπλοιντ Bild φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει έως το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.