Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών και Κτηνοτρόφων, δηλαδή των μπλόκων (πάνω από 50) που δεν συμμετείχαν στην διήμερη κινητοποίηση της Αθήνας υπο τη «σημαία» του μπλόκου της Νίκαιας (ΚΚΕ), προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέδωσε τις προτάσεις των αγροτών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζήτησαν διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ με διαχωρισμό σε δύο ταμείο, συντελεστή 13% για τη φορολόγηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, μειωμένο φόρο πετρελαίου και μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος.

Ads

Μετά την επίσημη κατάθεση των αιτημάτων τους, οι αγρότες θα περιμένουν την επίσημη πρόσκληση από την κυβέρνηση ώστε να αρχίσει ο διάλογος επί των προτάσεών τους. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η συζήτηση να ξεκινήσει άμεσα, ίσως και πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, «πολύ ομαλό και ανθρώπινο». Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

«Θα σας εκπλήξει ο αριθμός των μπλόκων που έχουν υπογράψει το πλαίσιο των προτάσεών μας, όπως και των φορέων» δήλωσε ο γ.γ. της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δημήτρης Δημογιάννης, προσθέτοντας ότι με το πλαίσιο της Ένωσης «συντάσσονται τα πιο δυνατά μπλόκα». Μετά την επίδοση του κειμένου με τις προτάσεις των αγροτών ο Δημήτρης Δημογιάννης δήλωσε πως «καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει». 

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που το χαρακτήρισε θετικό.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες. Όπως είπε «η κυβέρνηση αναμένει να υποβληθούν και άλλα τέτοια αιτήματα ώστε να υπάρξει η μέγιστη αντιπροσωπευτικότητα στη συνάντηση που θα προγραμματιστεί και ο διάλογος που θα γίνει να είναι ουσιαστικός».

Με την κατάθεση των αιτημάτων επισημοποιείται το «χάσμα» μεταξύ των αγροτών, καθώς το μπλόκο της Νίκαιας, μέχρι τώρα, απορρίπτει οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση και ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού. Εντός της ημέρας οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά το αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών η οποία θα κλειδώσει σε σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και θα ακολουθήσει η τελική πρόσκληση σε διάλογο. Η βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες έχει τριπλό άξονα, περιλαμβάνοντας πιο ήπια μετάβαση στους αυξημένους συντελεστές ασφαλιστικών εισφορών, πρόβλεψη για χαμηλότερες εισφορές με παράλληλη χαμηλότερη σύνταξη και ανοιχτό ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως αυτόνομου Ταμείου.

Συγκεκριμένα, κατά τις πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει χαμηλότερη αφετηρία στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστή 12% για το 2017, 14% για το 2018 και 20% για το 2019. Με βάση το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου, ο συντελεστής θα ήταν 14% για το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα καταβολής χαμηλότερων εισφορών με αντίστοιχη καταβολή χαμηλότερης ανταποδοτικής ή εθνικής σύνταξης, ενώ ήδη ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αφήσει δημοσίως και ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ λέγοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξει τελικά ένα ενιαίο και τρία αυτόνομα ταμεία.