Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι αγρότες. Η κυβέρνηση έχει νέες «βελτιωμένες προτάσεις» για τους αγρότες ενώ εκείνοι θα παρουσιάσουν τις δικές τους στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης είπε στους αγρότες ότι έχει προτάσεις, είναι υπέρ του διαλόγου και μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις. 

Ads

«Δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική χωρίς να λάβουμε υπόψη τις δικές σας θέσεις και προτάσεις. Όμως δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι τα 5 προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου» τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους αγρότες. 

«Είναι δικό σας θέμα», είπε απευθυνόμενος στους αγρότες, «να υπάρξει ένα μόνιμο συμβούλιο που να εκπροσωπεί το αγροτικό κίνημα και να σχεδιάσουμε και να κάνουμε από κοινού τα επόμενα βήματα».

«Αντιλαμβάνομαι γιατί και εγώ προέρχομαι από τα κινήματα ότι είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί ανταγωνισμούς. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε και είμαστε ανοικτοί σε όλες τις φωνές και τις απόψεις. Το αγροτικό κίνημα πρέπει να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια για να έχει ο αγώνας αποτελέσματα. Να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στην χάραξη πολιτικής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους αγρότες να λαμβάνουν υπόψιν το συνολικό πρόβλημα του τόπου. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Ads

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.

» Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Όλγα Γεροβασίλη: Έχουμε συνολικό σχέδιο για τους αγρότες 

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα  καταθέσει συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου ενώ σημείωσε ότι στη σημερινή συνάντηση θα εκπροσωπηθεί η πλειοψηφία του αγροτικού κινήματος των μπλόκων. 

Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ποιοι είναι στο ραντεβού 

Στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό κάθονται τελικά και οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, αφού ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ήδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη «καλής θέλησης» οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση διεξάγεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Στο ραντεβού θα εκπροσωπηθεί η πλειονότητα των μπλόκων, ενώ θα δεν πάρουν μέρος ο Βαγγέλης Μπούτας – ΠΑΣΥ (μπλόκο Νίκαιας), το μπλόκο του Προμαχώνα, η Πρωτοβουλία Αγροτών -που άλλαξε στάση – και τα μπλόκα της Κρήτης.

Ο Βαγγέλης Μπούτας που μέχρι τώρα εμφανίζονταν αδιάλλακτος και αρνούνταν τον διάλογο, αποφάσισε χθες να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, πάνω στο πλαίσιο των αιτημάτων της ΠΑΣΥ.

Ερωτηθείσα, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη αφού ανέφερε ότι «δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα» στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευσπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή, «κλείνοντας την πόρτα» για ξεχωριστή συνάντηση την Τρίτη.