Συνάντηση για πάνω από μία ώρα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Νωρίτερα η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά όπου και συνομίλησε με τους πρόσφυγες και κατόπιν επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, στον Ελαιώνα. Αρχικά, η ηθοποιός επρόκειτο να μεταβεί στη Λέσβο, από τον Λίβανο όπου βρισκόταν, το βράδυ της Τρίτης. Τελικά, η επίσκεψή της στο νησί ματαιώθηκε.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Ατζελίνα Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.


Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τζολί

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

image

Ads

image

image

Το μήνυμα της Τζολί

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης» τονίζει σε ανακοίνωση για την επίσκεψή της στην Ελλάδα η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ.

«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων» σημειώνει.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η Αντζελίνα Τζολί «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».