Οι μαθητές όλων των βαθμίδων του Μεσολογγίου, δεν πήγαν στο σχολείο την προηγούμενη Δευτέρα γιατί η περιοχή έχει πολύ βαρύ ιικό φορτίο. Παρά την απόφαση του δημάρχου να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, το υπουργείο παρενέβη ώστε να παραμείνουν ανοιχτά. Έτσι οι γονείς, αποφάσισαν να αντιδράσουν εξαιτίας των υπεράριθμων κρουσμάτων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και καθαρίστριες σχολείων.

Ads

«Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί την υπαγωγή του σε ειδικό καθεστώς πολιτικής προστασίας όπως η Κάλυμνος και οι Καστανιές και για 14 ημέρες να σταματήσει οποιαδήποτε κινητικότητα, αλλά ο δήμαρχος θέλει κλειστά τα σχολεία κι ανοιχτή την αγορά» απαντούν στο tvxs.gr πηγές από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας.

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr, μέλος της 1ης ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας ο Παναγιώτης Κίντας, στην περιοχή νοσεί το 25% των εκπαιδευτικών, αρκετοί μαθητές είναι οι ίδιοι κρούσματα ή είναι σε άμεση επαφή με κρούσματα γι’αυτό και μόνο το 5% των μαθητών προσήλθε στα σχολεία την Δευτέρα.

«Η απόφαση του δημάρχου να μείνουν κλειστά τα σχολεία, ήρθε μετά από πίεση της κοινωνίας γιατί είχαμε αυξημένα κρούσματα, μετά τις διακοπές του Πάσχα γιατί μεταξύ άλλων δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο στις εκκλησίες. Ο δήμαρχος, μετά από σύσκεψη με σωματεία την πολιτική προστασία, την υγειονομική προστασία της τοπικής κοινωνίας, πήρε  την απόφαση, αυτή κοινοποιήθηκε και μετά με προφορική εντολή από το υπ. Παιδείας ακυρώθηκε».

Ads

Κάτοικοι αναφέρουν επίσης, πως οι εκδηλώσεις του δήμου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχαν σαν αποτέλεσμα συλλήψεις αλλά και να υπερδιπλασιαστούν τα κρούσματα. Το υπουργείο Παιδείας, έδωσε την συγκεκριμένη εντολή, γιατί δεν προβλέπεται από τον νόμο, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μιας περιοχής, η οποία δεν βρίσκεται σε καθολικό lockdown.

«Αυτή την εξήγηση μου έδωσε ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης, όταν τον ρώτησα. Έλεγξαν και είδαν ότι δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία. Ούτε ο δήμαρχος δικαιούται να πάρει τέτοια απόφαση. Από τον δήμο μας είπαν πως τους συμβούλεψαν λάθος οι νομικοί τους. Τελικά αυτό που δεν έκανε το υπουργείο το έκανε η κοινωνία».

Ο κ. Κίντας τονίζει την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης και το κενό στη νομοθεσία: «Ενώ υπάρχει πρόβλεψη να κλείνουν τα σχολεία όταν εντοπιστούν κρούσματα, δεν προβλέπεται τι συμβαίνει όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αλλά δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα σχολεία. Εδώ έχουμε την περίπτωση ότι γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και προσπαθούμε να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση. Να μην έρθει ο ιός και στα σχολεία. Να θυμίσω ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε ακόμα εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις».

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στην περιοχή καθώς όπως λέει, νοσούν ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί, μαθητές αλλά και καθαρίστριες των σχολείων Μεσσολογγίου και Αιτωλικού:

«Στο Αιτωλικό έχουμε 40-45 κρούσματα καθημερινά από αυτά που καταγράφει το νοσοκομείο . Γίνονται και τα τεστ του ΕΟΔΥ. Και εκεί στις 100 μετρήσεις βγαίνουν 20 περίπου θετικά. Εμείς που ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα, ξέρουμε ολόκληρες συνοικίες που είναι σε καραντίνα. Το είδαμε και στα σχολεία που δεν ήρθαν οι μαθητές. Είναι σε επαφές με κρούσματα ή είναι οι ίδιοι κρούσματα. Το 25% των εκπαιδευτικών νοσούν. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχασαν το ραντεβού για το εμβόλιο γιατί κόλλησαν».

«Ο δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί 14ήμερο lock down»

Πηγές από την πολιτική προστασία αναφέρουν στο tvxs.gr «o δήμαρχος, αν πραγματικά αισθάνεται ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα διασποράς, μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή του σε ειδικό καθεστώς πολιτικής προστασίας, όπως η Κάλυμνος οι Καστανιές και για 14 ημέρες να σταματήσει οποιαδήποτε κινητικότητα η οποία βοηθάει και τη διασπορά. Δυστυχώς ο δήμαρχος θέλει μόνο τα σχολεία κλειστά την ίδια ώρα που οι ταβέρνες οι καφετέριες τα μπαρ, το λιανεμπόριο παραμένουν ανοιχτά και η κινητικότητα δεν περιορίζεται. Είναι παράλογο και δεν απαντά σε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο να είναι μόνο τα σχολεία κλειστά».

Το tvxs.gr έχει απευθύνει τα σχετικά ερωτήματα και στο υπ. Παιδείας και οι απαντήσεις θα δημοσιοποιηθούν εφόσον δοθούν.