Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το μεσημέρι το δεξαμενόπλοιο RHINO, υπό σημαία Σιγκαπούρης, που περισυνέλεξε 103 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος ανοιχτά της Κρήτης.

Ads

Νωρίτερα κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112, οπότε και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους από αεροσκάφος της Frontex και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται 25 γυναίκες, εκ των οποίων οι 3 σε κατάσταση εγκυμοσύνης και 21 παιδιά.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Καναβάκη, «το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών του Ηρακλείου βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή φροντίδα».

Ads

Με την άφιξη του πλοίου ξεκίνησε καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, ενώ η αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, αναλαμβάνουν την φιλοξενία και την ιατρική τους φροντίδα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ακόμα, οι μονάδες του ΕΚΑΒ, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, ο Ερυθρός Σταυρός και ομάδες εθελοντών.

image

image

Οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε αίθουσα, στο λιμάνι Ηρακλείου.

Φωτογραφίες ekriti.gr