Φωτογραφίες από τα επτά μαρμάρινα τμήματα των επιστυλίων στον τύμβο της Αμφίπολης, τα οποία αναπαριστούν ζώα και ανθρώπινες μορφές, με το κόκκινο το μπλε και την ώχρα να κυριαρχούν, έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα συγκεκριμένα επιστύλια προέρχονται από τον τρίτο και πλέον περίτεχνο χώρο του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά. Αποτελούν τμήμα θριγκού, φέρουν γραπτό διάκοσμο, ενώ τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής.

image

Όσο προχωρούν οι εργασίες συντήρησης από την ομάδα των αρχαιολόγων, τόσο αποκαλύπτεται η κομψοτεχνία αλλά και ο επιμελημένος διάκοσμος του τάφου. Στο ένα από τα τμήματα των επιστυλίων διακρίνονται στο κέντρο ζώο, πιθανόν ταύρος και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, γυναικεία και ανδρική.

Ads

image

Δεξιά της γυναικείας και αριστερά της ανδρικής διακρίνονται υδρίες και φτερωτές μορφές. Η δεξιά φτερωτή μορφή κατευθύνεται προς ένα τριποδικό λέβητα.

image

Σε πολλά σημεία της παράστασης, όπως στο ένδυμα και στην κεφαλή της γυναικείας μορφής, στο ένδυμα της ανδρικής και της φτερωτής μορφής και στον τρίποδα, είναι εμφανή ίχνη από χρώματα κόκκινο, μπλε και ώχρα.

image

Τέλος, το άνω μέρος του επιστυλίου φέρει διακόσμηση ιωνικού κυματίου.