Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την κυβέρνηση και τις αγορές το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις διεθνείς πηγές χρηματοδότησης. Η απόφαση για την έκδοση ομολόγου αρχικής ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ, διάρκειας 5 ετών, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση. Οι ανάδοχες τράπεζες πήραν εντολή να ανοίξουν βιβλίο για την υποβολή νέων προσφορών και να απευθύνουν δημόσια πρόταση στους κατόχους ομολόγων, που έληγαν το 2019 να τα ανταλλάξουν με νέους τίτλους. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε θα γίνει γνωστό και το επιτόκιο. Το ζητούμενο βεβαίως είναι ένα επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το 4,95% του 2014.

Ads

Μετά από τρία χρόνια αποχής, η κυβέρνηση έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, εντολή στις έξι τράπεζες που έχουν αναλάβει την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου να ανοίξουν το βιβλίο προσφορών με στόχο να συγκεντρώσουν ένα ποσό ύψους μέχρι 4,03 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για να καταστεί εφικτή η επίτευξη καλύτερων όρων τιμολόγησης, επιλέχθηκε η εξής συνδυασμένη κίνηση από το οικονομικό επιτελείο, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τους τεχνικούς συμβούλους της έκδοσης.

Το νέο ομόλογο, με ημερομηνία λήξης το 2022 και απόδοσης 4,75%, απευθύνεται σε επενδυτές που είναι κάτοχοι του ομολόγου του 2014 και επιθυμούν να ανταλλάξουν τους τίτλους λήξης το 2019 που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους με νέους, αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο από το 4,95% της προηγούμενης έκδοσης. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στην αγορά ως «ρολάρισμα» τίτλων.

Η επανέκδοση του 5ετούς απευθύνεται επίσης σε νέους επενδυτές που λόγω της δελεαστικής απόδοσης θέλουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Κίνηση η οποία θα αυξήσει τη ρευστότητα του 5ετούς λόγω της εισροής νέου χρήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Δημοκρατίας, το ποσό της έκδοσης είναι αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ, στα 4,03 δισ. από 3 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά από τις αγορές. Κάτι που σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα είναι αυξημένο κατά 1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Ads

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμολόγηση του νέου ομολόγου θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη, από τον ΟΔΔΗΧ, οπότε οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης (BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs International Bank, HSBC Bank plc και Merrill Lynch International) θα κλείσουν το βιβλίο και θα γίνει γνωστό το ύψος των προσφορών και το ποσοστό της υπερκάλυψης του ελληνικού τίτλου.

Ως ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης ορίζεται η 1η Αυγούστου του 2017. Όλος ο σχεδιασμός επιδιώκει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές της έκδοσης ώστε να επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο λήξης το 2019. Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ 4,40% και 4,50% έτσι ώστε η απόδοση να μην ξεφύγει πάνω από το 4,75% που θα αποτελέσει και ένα λάθος σήμα προς τις αγορές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον ελληνικό τίτλο είναι αυξημένο, ενώ από τα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα εξής: ποιες τράπεζες, ελληνικές και ξένες, μετείχαν στην έκδοση, το προφίλ των επενδυτικών κεφαλαίων (funds) που αγόρασαν (μακροπρόθεσμου ορίζοντα, κερδοσκοπικά, κ.ά.).

Στην ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχουν από τις ελληνικές τράπεζες: η Εθνική, Eurobank και Alpha Bank οι οποίες διαθέτουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: ert