Στις Βρυξέλλες και στο πρωτο Eurogroup χωρίς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετα από οκτώ χρόνια κανει σήμερα στάση η “κούρσα” της τρίτης αξιολόγησης – μια κούρσα που εξακολουθεί να έχει ως έσχατο ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2018.

Ads

Από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένονται μείζονες εξελίξεις και μηνύματα περί την Ελλάδα, οι σχέσεις άλλωστε μεταξύ Αθήνας και δανειστών βρίσκονται στην πιο ομαλή φάση τους και η εξέλιξη της αξιολόγησης τελεί απολύτως εντός τροχιάς όπως διαβεβαιώνουν όλες οι πλευρές.
Η συζήτηση στο Eurogroup ωστόσο θα έχει το δικό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως ως προς δύο παραμέτρους: Η πρώτη είναι τα μηνύματα που θα λάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος και η δεύτερη έχει να κάνει με το κλίμα που θα αποτυπωθεί ως προς την δρομολόγηση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην ευρωζώνη ενόσω εκκρεμεί ακόμη ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία.

Το κοινωνικό μέρισμα

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι ήδη έχει επέλθει η συμφωνία με τους δανειστές για την διάθεση ενός σημαντικού μέρους του υπερπλεονασματος του 2017 στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες. Το ζητούμενο πλέον είναι το ακριβές ύψος του μερίσματος – το οποίο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ- και τα κριτήρια, κοινωνικά και εισοδηματικά, της διαθεσής του. Επ’ αυτών ο τελικές αποφάσεις αναμένονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, σήμερα όμως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα εχει την ευκαιρία να κανει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το θέμα παρουσιάζοντας και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού.

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εχει επίσης την ευκαιρία να παρει κι ένα πρωτο στίγμα για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες ανακοινώνονται στις 9 Νοεμβρίου και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος. Κομβικές εδω θεωρούνται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης, τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί στο 1,8%, και το ύψος του υπερπλεονάσματος.

Πέραν τούτων, και σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πρόοδος της αξιολόγησης απο τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί αλλα παράλληλα να υπάρξουν και συστάσεις προς τον Ευκλειδη Τσακαλώτο για ταχύ κλείσιμο των εκκρεμών προαπαιτούμενων. Σ’ αυτές τις συστάσεις δε, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κεντρική θέση θα εχει η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κοινός προϋπολογισμός

Στο μεγάλο, ευρωπαϊκό κάδρο στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρίσκονται η τραπεζική ένωση και οι αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, δηλαδή το σχέδιο για τον κοινό προϋπολογισμό. Και σ’ αυτό το θέμα δύσκολα μπορούν να υπάρξουν δεσμευτικές πρωτοβουλίες όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να θέσουν το ευρύτερο πλαίσιο πάνω στο όπιο θα ανοίξει ο διάλογος για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη στη σύνοδο κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο το οποίο εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα καθώς θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και το ευρωπαϊκό περιβάλλον – καθώς και τους πολιτικούς συσχετισμούς – μέσα στο οποίο θα ξεκινήσει, πλην δυσμενούς απροόπτου, στις αρχες του 2018 η συζήτηση για τους όρους εξόδου απο το Μνημόνιο.