Εμβάσματα ύψους 1.5 δις ευρώ έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού, 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι από το 2010 έως σήμερα, όπως προέκυψε από έρευνες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο μεταξύ, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που ελέχθησαν για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, οι 415 παραιτήθηκαν για διαφόρους λόγους, μετά την έναρξη του ελέγχου.

Ads

Στο στόχαστρο των ερευνών μπαίνουν τώρα αυτοί οι 415 υπάλληλοι, αφού σήμερα το υπουργείο παρέδωσε τη λίστα με τα ονόματα τους στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου. Την ίδια στιγμή θα διεξαχθεί από
ο έλεγχος των υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν στο δημόσιο θα συνεχιστεί από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ.

Από τους 5.260 δημόσιους υπαλλήλους, που έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα, που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1,45 δις ευρώ, σχεδόν οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ. Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275 χιλιάδες ευρώ, ενώ 329 υπάλληλοι έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα 241 από τους 415 αποχωρήσαντες είναι ιατρικό προσωπικό και το σύνολο του ποσού που έστειλαν στο εξωτερικό ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Οι 101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων κι απέστειλαν 27,3 εκατ. ευρώ.

Ads

Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και ότι ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και εάν τα ανωτέρω ποσά δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.