Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 15 ορθοπεδικοί χειρουργοί, διευθυντές κλινικών και διοικούντες του νοσοκομείου ΚΑΤ της περιόδου 2009-2011 οι οποίοι κατηγορούνται για ανεξέλεγκτη χρήση οστικών μοσχευμάτων σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αυτά να είναι αναγκαία αλλά και σε όσες ήταν να χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα και υπερκοστολογημένα υλικά.

Ads

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπό αριθμόν 578 βούλευμά του τους παραπέμπει να δικαστούν για την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς τους αποδίδεται ότι επιβάρυναν το Δημόσιο Ταμείο την επίμαχη περίοδο με εκατομμύρια ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές έπαυσαν την ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους, μετά τη μεταβολή της κατηγορίας τους σε πλημμέλημα ενώ απέρριψαν αιτήματα κατηγορουμένων για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

Ειδικότερα, οι τότε επικεφαλής κλινικών του ΚΑΤ, γιατροί, αλλά και μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου θα λογοδοτήσουν για την αθρόα -όπως αναφέρει το κατηγορητήριο- προμήθεια οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν είχαν ανάγκη από την ανάλογη χειρουργική επέμβαση.

Ads

Στο πόρισμα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, που είχε διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη για την ποινική διερεύνηση του σκανδάλου, καταγράφονται περιπτώσεις παραγγελιών μοσχευμάτων στην ανώτερη δυνατή τιμή και χωρίς να έχουν τηρηθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αξία των οστικών μοσχευμάτων δεν αποζημιώθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών, αφού η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ.

Το αξιοσημείωτο που προέκυψε από τη δικαστική έρευνα είναι ότι από το 2011 και μετά, οπότε εφαρμόστηκαν και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι εγκύκλιοι των ασφαλιστικών ταμείων και του Νοσοκομείου που μέχρι τότε «αγνοούνταν», η δαπάνη μειώθηκε δραματικά.

Συγκεκριμένα, από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν από το ΚΑΤ στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι:

Το 2009 τα οστικά μοσχεύματα που χρησιμοποιήθηκαν σε επεμβάσεις ασθενών κόστισαν 18.127.990,00 ευρώ, το 2010, 9.348.284,00 ευρώ και το 2011, 1.802.351,00 ευρώ ενώ στη συνέχεια μειώθηκε στα 823.848 ευρώ.

Μόνο για την περίοδο 2009-2010, η ζημιά για το Δημόσιο έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου εκτιμήθηκε στα 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.