Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης για την πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, όπως ανέφερες αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο πως για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος». Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχει βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, ενώ επισήμανε ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.

Πηγές, που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για την επίτευξη της συμφωνίας. Ακόμη ανέφεραν ότι το Brussels Group αναμένεται να συγκληθεί στο εγγύς μέλλον. Πληροφορίες ανέφεραν πως οι εργασίες θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο με στόχο της σύγκλιση σε όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε πως το Eurogroup της 11ης Μαΐου είναι πρόθυμο να αναγνωρίσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση για το ζήτημα και η συνεδρίαση δεν θα είναι καθοριστική.

Ads

«Δεν περιμένω εκτεταμένη και έντονη συζήτηση», είπε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters σημειώνοντας πως ακόμη υπάρχει απόσταση για μια τελική συμφωνία. «Οι υπουργοί Οικονομικών θα εκτιμήσουν την κατάσταση, βάση των αναφορών των θεσμών», σημείωσε. Ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα του ΦΠΑ και τις διαφορές μεταξύ νησιωτικής Ελλάδας και της ενδοχώρας.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς Ντε Γκίντος, στη Μαδρίτη, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα θα φτάσει σύντομα σε συμφωνία με τους δανειστές. Όπως είπε στους δημοσιογράφους στη συνάντηση με τον Ντε Γκίντος εξετάσθηκαν τεχνικά ζητήματα που, όπως τόνισε, «μας γεμίζει ελπίδες ότι σύντομα – μετά το Eurogroup της Δευτέρας – θα μπορούμε να ανακοινώσουμε από κοινού πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που θα μας οδηγήσει στο τέλος της κρίσης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη συνάντηση Βαρουφάκη – Γκίντος βρέθηκαν τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα σε σχέση με τη ρευστότητα και η μεσοπρόθεσμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, καθώς και η μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων και ουσιαστικής μεταβολής του κλίματος των τελευταίων πέντε ετών,

«Ο Λουίς ντε Γκίντος ήταν σαφέστατος, όπως ήμουν και εγώ μαζί του», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Είμαστε υπουργοί Οικονομικών δύο χωρών μελών της Ευρωζώνης. Δεν συνομιλούσαμε ως πολιτικοί, συνομιλούσαμε ως υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών. Δύο χώρες και δύο λαοί, οι οποίοι έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους να διαπραγματευτούν μια καλή θέση της περιφέρειας εντός μιας αναπτυσσόμενης Ευρώπης, που λειτουργεί ως χώρος κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς».