Στο δρόμο της συναίνεσης για την ψήφο αποδήμων κινούνται τα πολιτικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιεί «άνοιγμα», βάζοντας, ωστόσο, κάποιες κόκκινες γραμμές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. 

Ads

Αυτή τη στιγμή, το τοπίο των συζητήσεων έχει διαμορφωθεί ως εξής. Υπάρχει η κυβερνητική πρόταση τεσσάρων σημείων που απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και η οποία θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Σε αυτή την πρόταση γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους. Πρόκειται για μια θέση αντίθετη με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΚΚΕ ώστε να συναινέσει. Αντίθετα στην πρόταση της ΝΔ έχει προσχωρήσει και το ΚΙΝΑΛ, ανατρέποντας την πάγια, μέχρι τώρα θέση του. 

Στον αντίποδα υπάρχει η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας συναινετική διάθεση αποδέχεται να προσμετρηθούν οι ψήφοι στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, θέτοντας ωστόσο όρους ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ευρύτερη συναίνεση φαίνεται να διαμορφώνεται και στο ενδεχόμενο οι νέοι βουλευτές να προέρχονται από το Επικρατείας, όπου και πάλι βέβαια χρειάζεται συνταγματική αλλαγή.

Ads

Η Κουμουνδούρου θέτει, πάντως, κόκκινες γραμμές, επιδιώκοντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, αλλά και να υπάρξει ρύθμιση στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ), είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). 

Κόκκινη γραμμή παραμένει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επιστολική ψήφος. Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, η πρόταση Θεοδωρικάκου αποτελεί «τέχνασμα». «Δέχεται τα 30 χρόνια και το ΑΦΜ, αλλά βάζει από την πίσω πόρτα την επιστολική ψήφο για “όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση”. Αυτό είναι παντελώς αόριστο και προφανώς δε μπορεί να γίνει δεκτό». 

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι δε λέει τίποτα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Βασικός όρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος. Διότι εάν δεν γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις «που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία» και δεν αποσκοπούν «σε μικροπολιτικά παιχνίδια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος», δηλαδή αυτές του ΚΚΕ και του Μέρα25. Στην πρόταση που θα προσκομίσει στη συνεδρία της αρμόδιας επιτροπής την Δευτέρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέτει και νέες τεχνικού τύπου προϋποθέσεις, πέραν των τριών του ΚΚΕ. Κι αυτό διότι, όπως υποστηρίζει, αυτές δεν επαρκούν. Σημειώνει μάλιστα πως η προϋπόθεση για ενεργό ΑΦΜ δεν συνάδει και με ένα αριστερό κόμμα αφού συνδέει το δικαίωμα της ψήφου με την περιουσία του ψηφοφόρου, τον οποίο αποκλείει αν αυτά είναι μηδενικά.

Ξεκαθαρίζοντας ότι προσέρχεται με συναινετική διάθεση αλλά και όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το γάντι σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Όπως λένε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου, «μένει να φανεί αν τα δυο κόμματα θα μετακινηθούν από τις θέσεις αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, προκειμένου να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος με 300 βουλευτές, όπως λένε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». 

ΣΥΡΙΖΑ: Περίσσιο θράσος και λαϊκισμός από τη ΝΔ

«Μιας και η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται με περίσσιο θράσος και λαϊκισμό στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οφείλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά το εξής:

» Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα.

» Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να “λύσει” το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους.

Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.