Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και το φορολογικό, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιδρούν και κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ads

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα. Θα επαναληφθεί στις 10.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 10.00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Βουλή απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αίτηση που κατατέθηκε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας και για το λόγο αυτό επίσπευσε και τη διαδικασία, που είχε προγραμματιστεί για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Η ψήφιση του ασφαλιστικού εκτιμάται πως θα είναι ένα επιπλέον χαρτί, μαζί με τα θετικά στοιχεία της Eurostat, στις διαπραγματεύσεις, ως ένδειξη αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή



Υπεραμύνθηκαν των μεταρρυθμίσεων Κατρούγκαλος και Τσακαλώτος

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το πρωί του Σαβάτου στην Ολομέλεια, η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Των μεταρρυθμίσεων σε αφαλιστικό και φορολογικό υπεραμύνθηκαν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που η χώρα έχει ανάγκη από δεκαετίες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι ψευτομεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έλυσαν το πρόβλημα και γιγάντωσαν τα ελλείμματα. Με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση μειώνει τα ελλείμματα μέσω κυρίως της αρχιτεκτονικής του νέου συστήματος», ανέφερε, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για το γεγονός  ότι δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και καλώντας την να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την πρόθεση να μην δεχτεί η κυβέρνηση την νομοθέτηση του προληπτικού πακέτου ύψους 3,6 δισ. ευρώ επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε»,  είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη Γερμανία και το ΔΝΤ να δώσουν λύση για το χρέος».

Όπως είπε «το ΔΝΤ μας πιέζει για τα προληπτικά μέτρα, αλλά πιέζει και τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος, υπάρχει μια διπλή ανάγνωση στη θέση του Ταμείου. Η θέση μας είναι πώς η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που της αναλογούν και το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος, μια λύση που θα είναι εφικτή, μια λύση που θα είναι καθαρή και για τους επενδυτές ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Υπεραμυνόμενος τέλους του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, και ειδικότερα της εθνικής σύνταξης, ο υπουργός Οικονομικών προσέφερε στήριξη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ ανέφερε πως δόθηκε «εθνική μάχη κατά των νεοφιλελεύθερων».

Στις επάλξεις η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή στις επάλξεις βρίσκεται η αντιπολίτευση, με τη συζήτηση στη Βουλή να αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου.

Για 15 παραμύθια και μύθους που έχει επιστρατεύσει για να παραπλανήσει τον λαό ότι το ασφαλιστικό του σύστημα είναι δίκαιο και επιφέρει ισονομία, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, αναδεικνύοντας τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, το «μαχαίρι» στις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές και στην εξανέμιση των μερισμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά στις φορολογικές διατάξεις έκανε λόγο για έναν «ατελείωτο κατάλογο αμέτρητων μέτρων βασανισμού του λαού, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελειώνει και πόσες άλλες ρουκέτες έρχονται μέχρι αύριο Κυριακή», ενώ για την τροπολογία για το αφορολόγητο σχολίασε: «Ένας φορολογούμενος των 600 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώνει φόρο… Μπράβο ωραία φιλολαϊκή κυβέρνηση είσθε…»!

Ο κ. Οικονόμου, κατηγόρησε επίσης τον Γ. Κατρούγκαλο ότι δεν κατέθεσε τις αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επισημαίνοντας πως την έκθεση αυτή που έφερε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί αναλογιστική μελέτη.

Πώς θα κινηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, θα ζητήσει εκ νέου παραίτηση Τσίπρα κι εκλογές και θα εστιάσει στο μείγμα των μέτρων που θωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να βγει ο τόπος από την παρατεταμένη ύφεση, ενώ θα επιχειρήσει να απευθυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά προς την κοινωνία.

«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, δεν γινόμαστε συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση στη χώρα και στους πολίτες», είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε την Παρασκευή μέσω facebook σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας tweet του Αλέξη Τσίπρα στο οποίο έγραφε: «Σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας». «Όπως έχει πει ο Στέλιος Ράμφος, ο κ.Τσίπρας είναι από μόνος του ένας χορός μεταμφιεσμένων. Όχι μόνο επειδή θέλει να κοροϊδέψει αλλά επειδή βρίσκει εαυτόν στο ψέμα. Επειδή είναι η μόνη πραγματικότητα, διότι η υπόλοιπη πραγματικότητα είναι εναντίον του.  Έβαλα την ανάρτησή του στο Twitter γιατί ακόμη και τα παιδιά στο γραφείο είπαν «όχι, δεν μπορεί να το είπε». Το είπε!», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης σε μείωση συντάξεων σε νέα φορολογικά βάρη για τον ελληνικό λαό προχωρά σε μεγάλες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλοι κεφάλαιο δίνοντας του επίσης ζεστό χρήμα, κρατική χρηματοδότηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έφερε σε διαβούλευση», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, που έγινε στην πλατεία Ομονοίας. «Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός, λαϊκή κινητοποίηση, δράση με οργανωμένες μαζικές δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από εδώ και πέρα και κάθε μέρα», σημείωσε επίσης.

Συνεχής ενημέρωση μέσω twitter