Ο ιστορικός χώρος του Σκοπευτηρίου παραχωρείται στο δήμο Καισαριανής, 32 χρόνια μετά τη μετατροπή του σε «μνημειακό – ιστορικό» και δύο μετά την υποθήκευση του από το ΤΑIΠΕΔ. 

Ads

Η παραχώρηση των 464 στρεμμάτων στο δήμο, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα οι υπουργοί Ν. Φίλης, Ευκ. Τσακαλώτος, Χρ. Σπίρτζης και Τρ. Αλεξιάδης. 

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά το Σκοπευτήριο είχε συμπεριληφθεί στα υπό πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ κάτι που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων της πόλης. 

Βάση της νέας τροπολογίας, ο χώρος σχεδιάζεται να αναδειχτεί ως χώρος ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, ενώ στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Ads

«Απολύτως θετική» χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Σταμέλος. 

«Η αποκατάσταση της ιερότητας του χώρου», τονίζει ο κ. Σταμέλος προχωρά ικανοποιητικά, με τα πρώτα βήματα να ξεκινούν το 1984, μετά από πολυήμερη κατάληψη των ακτιβιστών και την κήρυξη 110 στρεμμάτων, επί υπουργίας Μελίνας, σε «ιστορικό – μνημειακό». 

Κάνοντας αναδρομή στην πορεία του κινήματος διεκδίκησης του «Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς» ο δήμαρχος σημειώνει, ότι τότε ο δήμος «άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στη διαμόρφωση του χώρου σε αισθητικό πάρκο αναψυχής και Πολιτισμού με ανάδειξη της ιστορικής του φυσιογνωμίας». 

Σύντομα, συνεχίζει, ο χώρος του Θυσιαστηρίου έδεσε αρμονικά με την ελπίδα, μέσα από τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου με πολλαπλές ανθρωποκεντρικές δράσεις, ενώ υλοποιήθηκε και το Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 

Ο αγώνας, συμπληρώνει, βαίνει στο τέρμα του με την ευνοϊκή όπως εκτιμούμε έκβαση της εκκρεμοδικίας που έχουμε με την Σκοπευτική Εταιρεία στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος το 1939 για συγκεκριμένη χρήση.