Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται όπως είχε αναγγελθεί, το διεθνές Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM 2025» του Γιάνη Βαρουφάκη. Η μαραθώνιας διάρκειας εκδήλωση πραγματοποιείται στο ιστορικό θέατρο Volksbühne στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου, τοποθεσία η οποία χαρακτηρίζεται «συμβολική», καθώς στη γερμανική πρωτεύουσα χτυπά η «καρδιά» της λιτότητας.

Ads

Ο κ. Βαρoυφάκης κάνει την επίσημη παρουσίαση με δεκάδες ομιλίες, ενώ ο ίδιος θα συντονίζει και τη συζήτηση με το κοινό.

Οι εργασίες του συνεδρίου του DiEM 2025 (Πανευρωπαϊκό κίνημα για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης), με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρώπη θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί», ξεκίνησαν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ της Τρίτης. 

image

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΤο μανιφέστο του Γιάνη Βαρουφάκη για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης

Οι τρεις ενότητες των ομιλιών στη διάρκεια της ημερίδας είναι:

– «Η Ευρώπη μας που κατακερματίζεται και η απάντηση του DiEM – Επαναπροσδιορίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις αυξανόμενες διαιρέσεις που διαλύουν την ΕΕ: Πρόσφυγες, Σύνορα και Φράκτες (Σένγκεν), το Φρούριο της Ευρώπης (Frontex), Ανισότητα-Φτώχεια, Σοβινισμός, Εθνικισμός

– «Η Οικονομική Ανάλυση του DiEM 2025 και το πλαίσιο της πολιτικής του» στην οποία τελευταίος ομιλητής είναι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης και

– «Τι Οφείλει να κάνει το DiEM 2025;» όπου ανάμεσα στους ομιλητές είναι και η σύζυγος του Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου.

image

Η χρηματική ενίσχυση του κινήματος 

Όσον αφορά τη χρηματική ενίσχυση του κινήματος, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής στο DiEM είναι ανενεργής (sic). Δεν θέλουμε τα χρήματά σας. Τουλάχιστον όχι τώρα. Αφού το DiEM συγκροτηθεί και τα μέλη του γραφτούν και συμμετάσχουν στην απόφαση για το πώς (και με ποιους κανόνες διαφάνειας) θα χρησιμοποιηθεί η ‘αποξενωμένη ουσία’ της ανθρώπινης εργασίας (όπως ορίζει το χρήμα ο Μαρξ), τότε μόνο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής. Έως τότε, το DiEM ζητά από εσάς την συμμετοχή σας στην πανευρωπαϊκή, κοινή, προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης».

image