Στο αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα επτά πολίτες και η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα στον Υμηττό, όπου περίπου 70 άτομα είχαν συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τον πομπό της ΕΡΤ ώστε να μεταδίδει από το κανάλι 21 στην Αττική. Μία γυναίκα τραυματίστηκε, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Ads

 
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διακεκριμένες φθορές κατά δημοσίας περιουσίας, (κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα) και διατάραξη ασφαλείας επικοινωνιών, απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και απειλές κατά αστυνομικών οργάνων και θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο στις 11.30 το πρωί.


Οι συλληφθέντες του Υμηττού μπαίνουν στον εισαγγελέα


Οι συλληφθέντες καταγγέλλουν την αστυνομία
Στο 3:50′ η καταγγελία της δημοσιογράφου Εύας Μαυρογένη η οποία συνελήφθη ενώ έκανε ρεπορτάζ 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε μία γυναίκα καθώς τραυματίστηκε στο χέρι κατά την σύλληψη της.


 
Οι συμμετέχοντες κάνουν λόγο για αναίτιες συλλήψεις και χρήση βίας από πλευράς των ΜΑΤ σε μια ειρηνική συγκέντρωση ενώ καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από την Ευελπίδων.
 
Στη συγκέντρωση καλεί και η ΕΣΗΕΑ ενώ ο Δημήτρης Τρίμης έκανε λόγο για αυταρχικό κατήφορο μιλώντας «στο Κόκκινο» (105,5).  
 
Οι συλληφθέντες βρέθηκαν χθες το βράδυ αντιμέτωποι τα ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του πομπού της ΕΡΤ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Το πανό τους έγραφε: «Η ΕΡΤ ανήκει στον λαό. Κανείς δεν μπορεί να τη φιμώσει».
 
Οι διαμαρτυρόμενοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν το σήμα της ΕΡΤ, αντικαθιστώντας αυτό του CNN στην αναλογική συχνότητα 21.  
 
«Με συνέλαβαν την ώρα που έκανα ρεπορτάζ και ενώ είχαν ήδη χτυπήσει αλληλέγγυους πολίτες, πριν τους προσαγάγουν» τονίζει δημοσιογράφος στο Κόκκινο.
 
Στη ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες (πλέον συλληφθέντες), ενώ επιτόπου έσπευσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ, δικηγόροι κλπ.


 
Μεταξύ τους και ο Γιώργος Μάγγας που μόλις ενημερώνεται για τις συλλήψεις, διακόπτει τη συναυλία του στο προαύλιο της ΕΡΤ και μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ και με το κλαρίνο του συνεχίζει τη μουσική του διαμαρτυρία.
 
Αυταρχική χαρακτήρισε την κίνηση των ΜΑΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην ΕΡΑ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την τραγωδία που συντελείτε στη χώρα.
 
Την αγανάκτηση του εξέφρασε, μέσω του δικτύου της ΕΡΑ ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του δημοσιογράφου και υφυπουργού Παντελή Καψή, για να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και να σταματήσουν τα φαινόμενα φίμωσης της Δημοκρατίας.

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (ertopen)

Με οκτώ συλλήψεις, πέντε διαφορετικές κατηγορίες και την προκλητική και αναίτια επίθεση ανδρών των ΜΑΤ «έληξε» η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στον Υμηττό αλληλέγγυων και εργαζόμενων στην ΕΡΤ τόσο κατά του «μαύρου» που επέβαλε η κυβέρνηση στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στις 11/6 όσο και κατά της συνεχιζόμενης και προκλητικής απείθειας που επιδεικνύει κατά της απόφασης του ΣτΕ. 
 
Αδιάψευστοι μάρτυρες εναντίων των σαθρών κατηγοριών που απαγγέλθηκαν κατά των επτά αλληλέγγυων στην ΕΡΤ πολιτών και της δημοσιογράφου της ΕΡΑ Εύας Μαυρογένη αλλά και των τυχαίων και εντελώς αναίτιων προσαγωγών – εκτός κι αν οι φωνές συνιστούν εγκληματική πράξη και λόγο σύλληψης- στις οποίες προέβησαν οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ -που να σημειώσουμε ότι κατέφτασαν στο χώρο με πλήρη εξάρτηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ειρηνικούς διαδηλωτές – που κλήθηκαν και διέλυσαν προκλητικά την ειρηνική συγκέντρωση είναι τα βίντεο από τον χώρο των γεγονότων.

Ads

Οι κατηγορίες που θα αντιμετωπίσουν την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Αυτόφωρο, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οκτώ συλληφθέντες, όπως τις είχαν τουλάχιστον διατυπώσει στη ΓΑΔΑ έως τις 3 το πρωί, είναι οι εξής:

  1. Διατάραξη ασφάλειας επικοινωνιών
  2. Διακεκριμένες φθορές κατά δημόσιας περιουσίας
  3. Απείθεια
  4. Αντίσταση κατά της αρχής και
  5. Απειλές κατά αστυνομικών οργάνων.

 
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι μήνυση κατέθεσε και ο διορισμένος από την κυβέρνηση ειδικός διαχειριστής για την ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης. Η μήνυση του είναι κατ’ αγνώστων και δεν έγινε εφικτό μέχρι την ώρα αυτή να μάθουμε το περιεχόμενο της.

Ωστόσο μήνυση κατά του Μάναλη προτίθεται να καταθέσουν και οι συλληφθέντες και η κατηγορία θα είναι η ψευδής καταμήνυση. Εξάλλου όπως δήλωσαν σκοπεύουν να καταθέσουν μήνυση και κατά του αστυνομικού οργάνου, ο οποίος κατονομάζεται στο βίντεο και ο οποίος εισήλθε στο χώρο των πομπών και «πείραξε» τα μηχανήματα. Να σημειώσουμε  ότι μεταξύ των συλληφθέντων πολιτών είναι μία ακόμα γυναίκα, η Δέσποινα Παπαδάκη, η οποία όκατέστη δυνατόν να μεταφερθεί από τη ΓΑΔΑ στο νοσοκομείο με τραυματισμένο χέρι μόνο μετά από επίμονες διαμαρτυρίες της. Εξάλλου φαίνεται και ακούγεταικαθαρά στο βίντεο (00:20) κατά τη διάρκεια της σύλληψης της να διαμαρτύρεται έντονα για πόνους στο χέρι της, την ώρα που τουλάχιστον τρεις άνδρες των ΜΑΤ (!) έχουν πέσει πάνω της για να την ακινητοποιήσουν.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους κατά του «μαύρου» στη δημόσια ενημέρωση και στην ελευθερία της έκφρασης συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου έφτασε και ο Γιώργος Μάγκας με το κλαρίνο του μετά το τέλος της συναυλίας του στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι τις συλλήψεις χειρίζεται το τμήμα “Προστασίας Κράτους Πολιτεύματος” της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το οποίο κρίθηκε από τους αρμόδιους ως πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσει ειρηνικούς πολίτες που προέβησαν σε ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, χωρίς να απειλήσουν κανέναν και χωρίς να πειράξουν τίποτα.