Στο 17,6% τοποθετεί η Eurostat, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Στο δικό της δελτίο για τον ίδιο μήνα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφε την ανεργία στο 16,5%. Την ίδια ώρα, στον πληθυσμό της Ολλανδίας ανέρχονται οι άνεργοι στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ads

Σε σχετική υποσημείωση αναφορικά με τη διαφορά στα ποσοστά που καταγράφουν Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ, η ευρωπαϊκή αρχή αιτιολογεί τη διαφορά στα ποσοστά σημειώνοντας ότι η δική της μέτρηση βασίζεται στην εξαγωγή δεδομένων απευθείας από την έρευνα εργατικού δυναμικού (EU Labor Force Survey).

Εν τω μεταξύ, στον πληθυσμό της Ολλανδίας, ανέρχονται οι άνεργοι στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο έφθασε τα 16,198 εκατομμύρια, σημειώνοντας νέα αύξηση σε ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1998.

Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2% επί του πληθυσμού της Ευρωζώνης και υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που τοποθετούσαν το ποσοστό ανεργίας στο 10,1%. Σε επίπεδο Ε.Ε. η Eurostat αναφέρει ποσοστό ανεργίας 9,2%.

Ads

Περίπου 188.000 άτομα ή και παραπάνω έχασαν τη δουλειά τους στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, ήτοι με τον ταχύτερο ρυθμό από το αντίστοιχο δίμηνο του 2009.

Η χώρα μας είναι 2η στην κατάταξη όσον αφορά την ανεργία, με την Ισπανία να παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό 22,6%. Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία (3,9%) και η Ολλανδία (4,5%).

Αμετάβλητος στο 3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σε χωριστή έκθεση η Eurostat.