Την ώρα που τα πρώτα σημάδια της βαθιάς ύφεσης, στην οποία βυθίζεται η ελληνική οικονομία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία εξακολουθεί να μη «βλέπει» σοβαρές επιπτώσεις στα ποσοστά της ανεργίας.  

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (όπου περιλαμβάνεται και ο Απρίλιος του καθολικού lockdown), το 16,7% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα και αυξήθηκε κατά 3,1%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 4,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.844.034 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.289.155 άτομα.

Ads

Το ποσοστό των μη ενεργών μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους .

Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, μέρος της παρουσιαζόμενης μείωσης της ανεργίας (σε σχέση με το 2019) προέρχεται από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς καθώς, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα κράτη-μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Ιουνίου, οι οποίες έκαναν λόγο για για μείωση της  ανεργίας για τον Μάρτιο, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων.