Προσωρινή λύση για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι προωθεί το υπουργείο Εργασίας, προτείνοντας εισφορές στο 10% του εισοδήματος του 2015 για δυο μήνες, προκειμένου να εξευρεθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Η λύση αυτή θα αφορά δυο κατηγορίες αμειβομένων με μπλοκάκι. Τους μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα με την μισθωτή απασχόληση χρησιμοποιούν και δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έως και δύο εργοδότες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη μεταβατική περίοδο, οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι αντί του ποσοστού 26,95% επι του εισοδήματος τους να καταβάλλουν εισφορές στο 10% του εισοδήματος. Αυτό θα ισχύσει μέχρι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, διευκρίνισε ότι: «Θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί» και υπογράμμισε ότι κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα έχουν πλήρη ασφαλιστική ικανότητα και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και εωσότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς. «Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5000 έως 50.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.