Μάχη με την φωτιά στις χαράδρες και μακριά από οικισμούς δίνουν πλέον από το ξημέρωμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ηλεία, όπου χθες, Κυριακή, τα χωριά Σκιλλουντία και Φρίξα βρέθηκαν πολύ κοντά στην καταστροφή.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθά το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Με το πρώτο φως της μέρας μπήκαν στην μάχη και πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ», καθώς και ελικόπτερο.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, περίπου στις δύο τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο χωριό Σκιλλουντία, όπου τα μεσάνυχτα, η σύσκεψη εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έγινε υπό το φως λάμπας πετρελαίου.

Ωστόσο, δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν τα ξημερώματα στην περιοχή της Σπιάντζας στον Πύργο. Η μια έχει ξεσπάσει δίπλα στο Αλσύλιο της Σπιάντζας και η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς κοντά στον Αγ. Ιωάννη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή.

‘Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθάει το έργο των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων». O κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καεί σπίτια, αλλά το μόνο που έχει καταγραφεί είναι κάποιες ζημιές στη στέγη ενός σπιτιού στην κοινότητα της Νέας Σκυλλουντίας».

Όσον αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι έχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα.

Ads

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι «αυτά θα τα βρει η έρευνα της Πυροσβεστικής», για να σημειώσει: «είχα ζητήσει δημοσίως το περασμένο Σάββατο από τους συμπολίτες μας να μην προχωρήσουν στο κάψιμο κλαδιών, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ισχυρούς ανέμους». ‘Αλλωστε, όπως τόνισε, «χθες στην Ηλεία εκδηλώθηκαν περίπου έξι πυρκαγιές».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοήθησε και μία μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί».

Σχετικά με την αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουν καεί δασικές εκτάσεις, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες και κυρίως σε ελαιόδεντρα».