Στις ράγες μπαίνουν σταδιακά από το μεσημέρι της Παρασκευής τα μέσα σταθερής τροχιάς Μετρό (γραμμές 2, 3), ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και Τραμ, με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται σε ρυθμούς Σαββατοκύριακου. Η διαδικασία επίδοσης των φύλλων πορείας στους εργαζόμενους που απεργούσαν βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ικανοποίηση του για τη σταδιακή επαναλειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επέμβαση των δυνάμεων στο ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του μετρό ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση και την επίταξη. 

Ads

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας πως το ενιαίο μισθολόγιο πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις. «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εργαζόμενοι έβαλαν ξανά μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς, ακόμη περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες» πρόσθεσε. Καταλήγοντας σημείωσε πως «ο δρόμος έχει σίγουρα δυσκολίες αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία όλοι κυβέρνηση και πολίτες μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Όσοι εργαζόμενοι παραλαμβάνουν το φύλλο προσέρχονται – ωστόσο επειδή μέχρι τώρα τα φύλλα που έχουν επιδοθεί δεν είναι αρκετά, ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί για πλήρη επαναλειτουργία των σταθερών συγκοινωνιών.
 
Οι νομικοί των σωματείων των εργαζομένων, καλούν πλέον όσους έχουν επιστρατευτεί να επιστρέψουν στα πόστα τους, εξηγώντας τους πως τα σωματεία δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη ενδεχόμενων απολύσεων.
 
Τα δρομολόγια σε πρώτη φάση θα διεξάγονται με μικρότερη συχνότητα από την συνήθη, θα εξομαλυνθούν ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα συνεχίζεται και η προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους.
 
Σε ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται ότι ξεκίνησε η λειτουργία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, καθώς η διοίκηση και οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν και επίλυσαν τα όποια τεχνικά προβλήματα υπήρξαν, ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή και ασφαλής λειτουργία και των τριών μέσων.
 
Χειρόφρενο στα λεωφορεία-τρόλεϊ
 
Πάντως, με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων Αθηνών και Πειραιά «χειρόφρενο» έχουν τραβήξει λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακός σιδηρόδρομος (Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο-Κιάτο) και περιαστικού (γραμμή Πειραιά-Αθήνα-Χαλκίδα).
 
Ωστόσο, η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ (οδικές συγκοινωνίες) προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
 
Πορεία εργαζομένων
 
Εργαζόμενοι στο μετρό, τις υπόλοιπες συγκοινωνίες και  άλλα σωματεία συγκεντρώθηκαν στα Σεπόλια και πραγματοποίησαν πορεία προς το σταθμό του μετρό Άγιος Αντώνιος. Τις σημερινές κινητοποιήσεις στηρίζουν η ΟΛΜΕ και η ΟΜΕ – ΟΤΕ που κήρυξαν στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους στα ΜΜΜ. Τη συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει ήδη η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ. Σημειώνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από το αμαξοστάσιο, ενώ αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στο σημείο.

Το χρονικό της επέμβασης των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο

Ads

Επιχείρηση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε γύρω στις 04.00 τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, προκειμένου να απομακρυνθούν οι απεργοί οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στις εγκαταστάσεις μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί πολιτικής επιστράτευσης. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απάντησαν με γενικό μπλακ άουτ.

image

image
 
Στην επιχείρηση στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ΕΚΑΜ οι οποίοι αρχικά έσπασαν τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο.

 

Στην πύλη παρέμειναν περίπου 50 εργαζόμενοι, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές, ωστόσο, αργότερα οι απεργοί αφέθηκαν ελεύθεροι.

image

image
Φωτογραφίες του Παναγιώτη Τζάμαρου από το FosPhotos
 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία. Κοντά στο αμαξοστάσιο συγκεντρώθηκε πλήθος σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Μετρό.
 
Τα Σεπόλια θυμίζουν φρούριο μέχρι αυτή την ώρα με την περιοχή να έχει αποκλειστεί περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης.
 
Δείτε αναλυτικά στο tvxs.gr τα γεγονότα, τις αντιδράσεις των εργαζομένων και των πολιτικών κομμάτων