Συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιούν φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι στο Ίδρυμα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, δηλώνοντας παράλληλα αλληλέγγυοι στις διαμαρτυρίες των φοιτητών του Ιδρύματος ενάντια στην επιβολή εταιρειών security που θα ελέγχουν την είσοδο στο ΕΚΠΑ. Το θέμα έχει σταθεί αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου και των διαμαρτυρόμενων, αλλά και μεταξύ Πρύτανη και ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Κλειστές για δεύτερη συνεχή εβδομάδα παραμένουν οι διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου Αθηνών., με την αντιπαράθεση για το νέο σύστημα ελέγχου εισόδου στους χώρους του πανεπιστημίου που προωθεί η νέα πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να φουντώνει. Χθες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Θεόδωρος Φορτσάκης, κατηγόρησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτειακή ανωμαλία, επειδή τάχτηκαν υπέρ των εργαζομένων και φοιτητών που διαδήλωναν στο προαύλιο της Πρυτανείας.

Σύμφωνα με την πρυτανεία, φοιτητές και εργαζόμενοι που «φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές πραγματοποίησαν χωρίς σχετική άδεια συνάντηση – συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων.  «Τις ενέργειες αυτές και το συναίσθημα ευθύνης των εμπλεκομένων το αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού», ανέφερε η ανακοίνωση του κ. Φορτάκη.

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Απόστολος Αλεξόπουλος, Χρήστος Μαντάς και Θεανώ Φωτίου – σε κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν έκπληκτοι από την «απαράδεκτη ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών» όπως την χαρακτήρισαν που αφορούσε στην επίσκεψή τους το πρωί της Δευτέρας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. «Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Φορτσάκης μας κατηγόρησε για αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτίριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό», σχολίασαν στην ανακοίνωση τους οι τρεις βουλευτές. «Οι κατηγορίες του για αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία είναι ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου και θυμίζουν άλλες εποχές», συμπλήρωσαν.

Ads

Κοινή ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και ο Συλλόγος Διοικητικού Προσωπικού αλλά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΚΠΑ . Όπως καταγγέλλουν «Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους  και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο.  Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές».

«Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!», καταλήγουν προαναγγέλλοντας συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Η σημερινή συνάντηση του Πρύτανη με διοικητικούς υπαλλήλους, στην οποία επρόκειτο να εκπροσωπηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ ματαιώθηκε τελικά. «Αν και ο κ. Φορτσάκης αποδέχθηκε συνάντηση, στη συνέχεια εκφώνησε απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του. Υπό αυτούς τους όρους δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ», ήταν η τοποθέτηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΕΚΠΑ σήμερα, ο πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Τριγάζης είπε ότι η απαγόρευση εισόδου στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ είναι δείγμα αυταρχισμού απέναντι στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στους φοιτητές. Ο κ. Τριγάζης επιτέθηκε στον πρύτανη Θεόδωρο Φορτσάκη με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη ανακρίβεια ότι μπήκαν μέσα χωρίς άδεια» και υποστήριξε ότι πριν την είσοδό τους ο αντιπρύτανης Κώστας Μπουραζέλης είχε δώσει την άδεια να περάσει αντιπροσωπεία βουλευτών και φοιτητών. Να καταλάβει ότι είναι Πρύτανης κι όχι «σερίφης» κάλεσε τον ο κ. Φορτσάκη το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Σπυρόπουλος.

Στο μεταξύ, έγγραφο για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας. Σε αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλείται το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου.