Στις αντιδράσεις του ευρωκοινοβουλίου «βρίσκει» η αμφιλεγόμενη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, αφού ευρωβουλευτές διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν συγκεκριμένες πτυχές της συμφωνίας.

Ads

Σύμφωνα με το politico, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στις περικοπές που αποφασίστηκαν στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό με τον Γιόχαν βαν Όβερτβελντ, πρόεδρο της επιτροπής Προϋπολογισμού να υπογραμμίζει ότι «το κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί τις περικοπές, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι αποκηρύσσει τους μακροχρόνιους στόχους της Ε.Ε. και την στρατηγική αυτονομία της».

Τις απόψεις του ενστερνίζονται και άλλα μέλη του ευρωκοινοβουλίου που πρέπει να δώσει την έγκριση του για να τεθεί σε ισχύ το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η υγεία, η έρευνα και η κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου της ΕΕ και υπογραμμίζουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν βελτιώσεις και υψηλότερη χρηματοδότηση για προγράμματα όπως τα Horizon Europe, InvestEU, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE και το Erasmus+.

Ads

«Εάν οι όροι μας δεν ικανοποιηθούν θα υιοθετήσουμε προγράμματα στη βάση του υπάρχοντος προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται από την Συνθήκη» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στην δήλωσή τους, τέλος, κάνουν λόγο για μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία από την ΕΕ να εκσυγχρονιστεί και να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια.