Στις 9 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα η διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση του μετώπου των «νοτίων».

Ads

Η διάσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ήδη απευθύνει προσκλήσεις στους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την «Αυγή», οι προσκλήσεις έχουν γίνει δεκτές από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι το «Μέτωπο του Νότου» να συγκροτήσει μια συμμαχία με κοινές θέσεις απέναντι στα προβλήματα της ΕΕ, και ειδικά μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit, με προοδευτικό πρόσημο.

Ads

Η διάσκεψη της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας (16 Σεπτεμβρίου), όπου εκεί υπάρχει η φιλοδοξία να γίνει η επίσημη πρώτη των κοινών θέσεων του «Μετώπου του Νότου», μια απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τις ώς τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• O Ρέντσι έρχεται στην Αθήνα

Πρώτα από το Παρίσι

Ωστόσο, η σειρά των διεθνών επαφών που ξεκινά ο πρωθυπουργός έχει πρώτο σταθμό τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών την προσεχή Πέμπτη 25 Αυγούστου στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο, ενώ μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει και να μιλήσει στην Γενική Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ.