Στο 5,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Κάτω από το 3% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ

TVXS Δημοσκόπηση

10:58 | 09 Ιαν. 2015
Τελευταία ανανέωση 17:05 | 13 Ιαν. 2015

Πρώτος στην πρόθεση ψήφου παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ψαλίδα να μειώνεται στις 5,5 μονάδες από τις 7,5  στην τελευταία δημοσκόπηση του TVXS, την προηγούμενη εβδομάδα. Στη μέτρηση της Palmos Analysis ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 28,1% έναντι του 22,6% της ΝΔ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το Ποτάμι με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,3%. Κάτω από το όριο του 3%  οι Ανεξάρτητητοι Έλληνες με 2,3%, το ΠΑΣΟΚ με 2,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που συγκεντρώνει 1,5% και το ΛΑΟΣ με 1,4%. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της νέας, εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας: ο φόβος επηρεάζει όλο και λιγότερους πολίτες, γεγονός που εξηγεί και την διαφαινόμενη στροφή στην εκστρατεία της ΝΔ.

Το 44% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί μία πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, με το 33% να πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, μειώθηκαν οι οπαδοί της ευκαιρίας στον ΣΥΡΙΖΑ και αυξήθηκαν οι οπαδοί της ευκαιρίας στην ΝΔ.

Οργή/αγανάκτηση και ελπίδες υπερτερούν κατά πολύ του φόβου.

Μάλιστα το συναίσθημα του φόβου έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το 36% των ερωτηθέντων έναντι του 30% που θεωρούν καλύτερο αποτέλεσμα τη νίκη ΝΔ.

Οι προτιμήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται ενώ για την ΝΔ παραμένουν σταθερές. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές το 20% δεν θεωρεί κανένα από τα δύο κόμματα καλό αποτέλεσμα.

Η μεγάλη πλειοφηφία δεν θεωρεί καθόλου πιθανή (46%) ή λίγο πιθανή (16%) την έξοδο από την ευρωζώνη στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προηγούμενο ποσοστό όσων δεν θεωρούν πιθανή την έξοδο από την ευρωζώνη  διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτο και μετά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ αλλά και τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου περί Grexit.

Οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δεν επηρεάζονται από τη φημολογία περί μη ασφάλειας των καταθέσεων τους σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα σημαντικό ποοστό (34%) πιστεύει ότι θα κινδυνεύσουν.

Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τον κ. Τσίπρα. Ελαφριά άνοδος Σαμαρά και ανάλογη πτώση Τσίπρα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, ένα σημαντικό ποσοστό (9%)  της ΝΔ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς την Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρροές της τάξης του 5% προς Ποτάμι και  ΝΔ, και 3% προς το ΚΚΕ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει διαρροές προς πάσα κατεύθυνση. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 21% φεύγει προς ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο σχηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου να συσπειρώνει το 10%. Ποσοστό επίσης 10% κατευθύνεται στο Ποτάμι αλλά και 8% προς τη ΝΔ.

Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής.

Το 34% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΝΔ με 28%, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5% ενώ στις τελευταίες θέσεις έρχονται το ΠΑΣΟΚ με 3,5% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Ένα 11% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί η εκλογική επιρροή του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών καθώς δεν υπάρχουν προηγούμενες μετρήσεις.

Αναφορικά με την εκτίμηση κατανομής εδρών,  με 146 έδρες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με 79 έδρες ακολουθεί η ΝΔ, από 21 έδρες λαμβάνουν το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή,  το ΚΚΕ με 15 έδρες, ΠΑΣΟΚ με 10 έδρες και ΑΝΕΛ με 8 έδρες.

Ανεξάρτητα από το ποιό κόμμα ψηφίζουν, οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε ποσοστό 68% ότι πιστεύουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 19% πιστεύει ότι πρώτη θα τερματίσει η ΝΔ.

Σταθερή η υπεροχή ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης.

Η ταυτότητα της έρευνας

Κατηγορία άρθρου:

Tags άρθρου:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

«Κάθε ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, η διαφορά έχει εκτιναχθεί πάνω από τις 8 μονάδες» δήλωσε απόψε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στην κεντρική...
(1)
Ο επικεφαλής του κινήματος Podemos της Ισπανίας, Πάμπλο Ιγκλέσιας, βρέθηκε την Πέμπτη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια. Στο τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τον...
(35)
Σφοδρή κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία αποκλείοντας κατηγορηματικά ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση...
(108)

E-mail alerts

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για έκτακτα γεγονότα, θέματα ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν όπως Ελλάδα, TVXS εκλογές2015, TVXS Επιλογές, Εκλογές 2015;

Κάντε το με ένα κλικ, στην νέα δωρεάν υπηρεσία e-mail alerts που σας προσφέρει το TVXS.
Για να εγγραφείτε, πρέπει να κάνετε log in.

Σχολιασμός, πατήστε για να δείτε τα σχόλια και να σχολιάσετε.

Powered by Pressflow, an open source content management system